Bojković: Očekujem potpisivanje ugovora za Železaru

Član Nadzornog odbora smederevske Železare Bojan Bojković rekao je za RTS da veruje u pozitivan ishod privatizacije smederevske Železare, uprkos padu cene čelika na svetskom tržištu.

Objavljivanjem tendera za prodaju Železare Smederevo počeo je da teče rok za otkup konkursne dokumentacije. Kome je cena od 45,7 miliona evra prihvatljiva znaće se do kraja marta.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, član Nadzornog odbora smederevske Železare Bojan Bojković rekao je da će onaj kome ta cena bude prihvatljiva dobiće ono što bude u tenderskoj dokumentaciji, to jest treba da plati 10.000 evra da bi se dobila dokumentacija.

Objasnio je da je to 50 odsto od procenjene vredbnosti Ženjlezare, a procenjena je na 91,5 milion evra i po našem Zakonu o privatizaciji 50 odsto procenjene vrednosti je početna vrednost svih sredstava. 

"Bitno je reći da je Vlada održala obećanje dinamike rešenja za Železaru i da se taj tender završava krajem marta, a nakon toga će se otvarati ponude svih ponuđača, što će trajati petnaestak dana nakon čega se očekuje pozitivno potpisivanje ugovora o kupoprodaji Železare", rekao je Bojković.

Govoreći o tome u kom slučaju bi početna cena mogla da raste, Bojković kaže da zato postoji tender da sve bude transparentno, javno i da može da se javi na poziv više ponuđača.

"To je po našim propisima i zakonima, kako srpskim tako i po zakonima i propisima EU što je bitno naglasiti", istakao je Bojković.

Prema njegovim rečima, najviše razgvora je bilo sa kineskom kompanijim Hbis, koja je drugi proizvođač čelika na svetu ali bilo je razgovora i sa drugim komapnijama, među kojima i indijska kompanija. "Zato postoji javni poziv da svi mogu da učestvuju i da sve bude transparentno", ponovio je Bojković.

Tender je u skladu sa pravilima EU, i čitava procedura, kako kaže, od osam-devet tačaka usklađena.

Odogovarajući na pitanje kome se isplati da u ovom trenutku proširuje proizvodnju i ulaže, Bojković kaže da je to velika pobeda Vlade Srbije jer se u zadnjih dve i po godine danonoćno se radilo na čelu sa premijerom i svim ministrima u rešavanju problema Železare.

"Da vi uspete da rešite problem Železare, tj da prodate Železaru jednom strateškom ili nekom drugom investitoru u trenutku kada je cena čelika pala za 170 dolara, što se ne pamti u zadnjih 30 godina, gde imate sve železare u svetu koje su neprofitabilne, a ugasile su se železare u Španiji i Velikoj Britaniji -  to je zaista veliki uspeh za ovu Vladu", rekao je Bojković.

Bojković ne sumnja da će se potpisati ugovor, kada isteknu rokovi iz tendera.

U slučaju da Železara dobije novog vlasnika, "HPK inženjering" je angažovan da rukovodi Železarom i prvenstveni interes je da pripremi Železaru za privatizaciju. Objasnio je da u slučaju privatizacije, ugovor se raskida i HPK nema više nadležnost nad samom Železarom, već novi investitor. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 05. mar 2016, 11:59)
anonymous [neregistrovani]

Nije realno

Bilo koja uspesna firma iz inostranstva ce da izracuna ekonomske efekte nekog poslovnog poteza. Kupovati nesto sto ti donosi gubitke i sto sa povecanjem proizvodnje donosi sve vece i vece gubitke je glupo. To se ne radi ni iz prijateljstva vec iskljucivo iz koristi. Korist jedino moze da bude ukoliko im drzava da 50.000.000,00 eura za navodno zaposljavanje radnika, oslobodi ih placanja struje, vode, komunalija,gasa, poreza i plus ih dotira za licne dohotke. Od ovih 50 miliona eura platice pocetnu cenu i ostace im 7.5 miliona eura a gubitke ce snositi drzava. To je jedina racunica. Ako nisam u pravu pogledajte na kraju godine finansijske rezultate,

(subota, 05. mar 2016, 11:50)
Milan [neregistrovani]

Računica

Koje je to računica. Čelik se proizvodi u Kini i Indiji gde radnici samo sanjaju 550$?! Smederevo nema ni koks ni rudu gvožđa u blizini i neisplativ je osim kada cena čelika nije mnogo viša nego danas. Kraj priče. 

(subota, 05. mar 2016, 10:48)
anonymous [neregistrovani]

Sa,

jeftinom radnom snagom sve postaje konkurentno.Ako se uzme u obzir da prosecna zarada radnika u celicanama u svetu prelazi 2.200$,a cena celika pada,moguce je naci strateskog partnera ukoliko prosecna zarada ne predje 550$.Ima tu logike i poslovne politike.Stvar je samo prihvatljivost takve ponude,s´obzirom na standard i zelju da radnik prihvati cenu rada.