Sertić: Očekujem ugovor o prodaji Železare u aprilu

Ministar privrede Željko Sertić ocenio je, povodom raspisivanja novog javnog poziva za privatizaciju Železare Smederevo, da bi u aprilu bilo moguće i potpisati kupoprodajni ugovor sa investitorom.

Sertić je istakao da je optimista, jer su razgovori vođeni sa nekoliko kompanija.

"Optimista sam po pitanju objavljivanja tog poziva, jer ne samo da smo imali razgovore sa kineskom kompanijom HBIS, već smo ih vodili i sa još nekoliko potencijalno zainteresovanih grupacija, koje čekaju da objavimo završni poziv i da onda procene da li su zainteresovane", naveo je Sertić Tanjugu.

Takođe, Sertić je naglasio da je Srbiji veoma važno da u ovom trenutku ima ozbiljnu kinesku kompaniju HBIS koja je već poslala planove, projekcije i biznis model za Železaru.

I na osnovu tih planova, prema njegovim rečima, kineska kompanija ima interes da dođe na naše tržište.

Sertić je podvukao da je bitno da proces prodaje Železare bude transparentan, javan, da svako može da se javi i da pravila konkursa budu međunarodno priznata, jer se time i dobija kredibilitet.

"Niko više, pa ni Kina, ne radi ništa što je van tržišnog poslovanja", rekao je ministar privrede, izrazivši nadu da će se na konkurs javiti više kompanija.

Sertić je podsetio da, kada je reč o tenderu, postoje zakonom definisani rokovi i da je procedura usaglašena sa EU, kao i da Srbija poštuje sva međunarodna pravila koja je preuzela.

Ministar je objasnio da je rok za prijavljivanje 30 dana, kao i da je potrebno nešto vremena za obradu i usaglašavanje podataka.

Prema njegovim rečima, verovatno je da se u aprilu ima ugovor o kupoprodaji sa HBIS-om ili nekom drugom kompanijom.

"To će biti dobro za radnike Železare, za grad Smederovo i nastavak proizvodnje, jer nam omogućuje potencijalno kreiranje novih fabrika i novih proizvodnih lanaca koje želimo da implementiramo kod nas na bazi čelika. Tako bi ta vrsta industrijskih pogona postala profitabilna, ali i nama omogućila dodatan broj zaposlenih i na kraju i povećanje BDP-a na osnovu realnog rasta i realnog izvoza", zaključio je Sertić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво