Читај ми!

Predstavljeni naučni projekti za unapređenje poljoprivrede

Naučno-istraživački projekti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavljeni su u Beogradu, uz isticanje da je cilj, kako podrška investicijama u toj oblasti, tako i da projekti budu od koristi domaćim poljoprivrednicima da lakše planiraju proizvodnju, uvećaju je i unaprede.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da je veoma važno što su predstavljeni projekti iz gotovo svih oblasti, među kojima stočarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, organska proizvodnja i bioenergija.

"Reč je o projektima čiji su autori naši eminentni naučni i stručni radnici, a koji su pripremljeni u saradnji Ministarstva i poljoprivrednih fakulteta i instituta. Prepoznali smo važnost izrade ovakvih projekata u skladu sa potrebom podrške novim investicijama u poljoprivredi", rekla je Bogosavljević Bošković.

Kako je dodala, osim sredstava iz nacionalnog budžeta i povoljnih kredita za ovu svrhu, uskoro će poljoprivrednicima na raspolaganju biti i sredstva iz IPARD programa.

Izradu ovih projekata iniciralo je i finansijski podržalo resorno ministarstvo, a oni su od danas besplatno na raspolaganju poljoprivrednicima Srbije.

Kako je rekla, uloga Ministarstva je da pokuša u što je moguće većoj meri da sve potencijale uključi i iskoristi za snažnije pokretanje razvoja srpskog agrara.

Ministarstvo poljoprivrede je u toku 2015. godine podržalo sprovođenje osam tehničko-tehnoloških projekata u oblasti poljoprivrede.

Između ostalog, podržani su projekti koji se odnose na mogućnosti i ekonomske aspekte upotrebe žetvenih ostataka za proizvodnju toplotne energije, zatim o unapređenju robne prizvodnje u stočarstvu, tehničko-tehnološki modeli intenzivnih zasada voćaka i jačanje ljudskih kapaciteta u funkciji unapređenja voćarske proizvodnje.

Pravo na korišćenje podsticaja po osnovu Pravilnika imale su naučnoistraživačke ustanove a maksimalni iznos podsticaja bio je 10 miliona dinara iz oblasti koje su obuhvaćene Pravilnikom.

Projekti će biti objavljeni na sajtu resornog ministarstva i moći će da budu dostupni, a u njihovoj realizaciji pomoći će savetodavne i stručne službe.

Milan Lukić iz Instituta za voćarstvo u Čačku rekao je da je cilj da rezultati istraživanja koje je sprovela ta institucija budu dostupni krajnjim korisnicma, preko poljoprivrednih, savetodavnih i stručnih službi, do krajnjih potrošaca, odnosno korisnika.

Sekretar banatske asocijacije poljoprivednika "Banatski paori" Nenad Manić rekao je da je veoma korisno što je resorno ministarstvo organizovalo ovaj skup i da je to neka vrsta kontakta direktnih proizvođača, naučnih institucija i Ministarstva poljoprivrede.

Predrag Puđa sa Poljoprivrednog fakulteta rekao je da je sastanak veliki napredak u realizaciji projekata i predstavlja kvalitetan iskorak resornog ministarstva prema poljoprivredi, posebno prema individualnim poljoprivrednim proizvođačima.

Mirela Tomaš Simin sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta je rekla da je taj fakultet predložio projekat koji se se odnosi na organsku prozivodnju koja može biti profitabilna. Kako je istakla, reč je o programu iz koga će vlasnici gazdinstava moći da prate troškove u svom domaćinstvu i unapređuju svoju proizvodnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи