Investitor iz BiH zainteresovan za deo FAP-a

Oko 600 radnika pribojskog FAP-a već nedelju dana je u generalnom štrajku – traže da im se reši pitanje isplate zaostalih zarada, povezivanja staža i budućnosti fabrike i grada. U Ministarstvu privrede navode da postoji jedan investitor iz BiH zainteresovan za kupovinu dela nekadašnjeg giganta.

Iako nijedno pitanje nije rešeno, i predstavnici Vlade i štrajkači, koji su poslednju zaradu primili za prošli maj, kažu, zadovoljni su višesatnim razgovorom.

"Oni su rekli da je u redu što se njih tiče, a što se tiče onog drugog, to mora da se zaradi programom proizvodnje. Mislim da je dalji tok u kome ćemo tražiti isplatu zarada vezan za Vojsku Srbije", navodi Miroslav Mršević iz štrajkačkog odbora FAP-a.

Prema njegovim rečima, u pribojskom gigantu i dalje smatraju da, ako se napravi neko preduzeće u okviru Vojske, ono može biti nukleus da ih neko ponovo privatizuje i da ponovo prave kamione. 

"Uspeli smo da se dogovorimo da za sedam dana imamo novi sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane. Pokušaćemo sa njima da se dogovorimo kako u narednim mesecima ostatak FAP-a može da nastavi da radi na održivim principima za VS, a da je sve što je višak stavimo u funkciju da li kroz prodaju, da li kroz zamenu ili treći model", ističe državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Ako poverioci tako odluče, FAP će 31. maja u stečaj, kažu u nadležnom ministarstvu. A prethodnih godina se govorilo o dolasku "Mercedesa", češke "Tatre", kineske kompanije i finskog SISU-a.

"Još uvek ne bih stavio tačku. Ne mogu da se pohvalim ishodom pregovora. Postoji jedan investitor iz BiH koji je zainteresovan za deo FAP-a", kaže Stevanović.

Za početak, radnici će dobiti novog direktora. Dobili su dozvolu da oni, odnosno lokalna samouprava, do narednog sastanka predlože kandidata.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво