Organska poljoprivreda od velikog potencijala do velikih problema

Iako je u Srbiji više od 60 odsto oranica podesno za organsku proizvodnju, broj sertifikovanih organskih poljoprivrednika ne prelazi 2.000. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da rade na petogodišnjem planu za razvoj organske poljoprivrede koji bi trebalo da poveća obim proizvodnje i izvoz.

Svetsko tržište orgaske hrane raste iz godine u godinu. Domaći organski poljoprivrednici proizvode u atmosferi koja se kreće od velikih potencijala do velikih problema. 

Već dugo čekaju Nacionalnu strategiju o toj grani kao i harmonizaciju domaćih sa evropskim standardima, kako bi se izbegli problemi nedostatka sertifikovanog organskog semena, đubriva, zaštitnih sredstava.

"Problem jeste taj što proizvođači ili uvoznici tih sredstava nemaju ekonomski interes da registruju ta sredstva s obzirom na to da nema velikog broja organskih proizvođača Inače, u 2014. godini imali smo 1.866 proizvođača uključenih u organsku proizvodnju", ističe Jelena Milić iz Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednici kažu da čak i kada imaju novac, uglavnom ne mogu da registruju organske preparat dozvoljene u EU budući da su naša pravila stoža od evropskih.

"Za neka đubriva koja su dozvoljena u EU mi smo podneli zahtev za registraciju, uradili smo sve analize u relevantnim institutima, doneli dokumentaciju o poreklu te robe, šta sadrži to organsko đubrivo, i određene jedinice nekih kilo-daltona ima toliko procenata koji su dozvoljeni u EU, a u Srbiji je dozvoljeno pet puta manje", napominje Aleksandar Anđić iz Organskog gazdinstva "Koluvija".

U resornom ministarstvu kažu da rade na Petogodišnjem planu za razvoj organske proizvodnje, u okviru Nacionalnog programa za ruralni razvoj. Očekuje se i harmonizacija standarda.

"Stvari koje mnogo limitiraju organsku proizvodnju i njen napredak su to što su mnogi propisi kako mere za podsticaje, tako i ostali podsticaji uglavnom vezani za konvencionalnu proizvodnju. Jedna od akcije Asocijacije je da se odvoje propisi o organskoj od propisa koji regulišu poljoprivredu i ruralni razvoju", napominje Ivana Simić iz Asocijacije "Serbia organika".

Motivacija da se ovi problemi što pre prevaziđu treba da bude podatak da je svetsko organsko tržište 2015. godine vredelo 60 milijardi dolara, pet milijardi više nego 2014.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je osivanje info-centara za organske proizvođače, kao i uvođenje savetodavaca specijalizovanih za organsku proizvodnju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. feb 2016, 11:45)
РАЂЕВАЦ [neregistrovani]

Друга шанса

Како је најављено оснивање инфо-центара за органске произвођаче, као и увођење саветодаваца специјализованих за органску производњу, питам се да ли ће после 4-5 год. поново добити шансу оних 2000 агронома који су после те "прве шансе" углавном, остали на бироу?