MMF: Smanjenje duga i reforma javnog sektora glavni izazovi za Srbiju

Šef delegacije MMF-a Džejms Ruf rekao je u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da su smanjenje javnog duga, racionalizacija i strukturne reforme najvažniji izazovi za Srbiju i da u ovim oblastima očekuje još bolje rezultate u narednom periodu.

Na sastanku sa delegacijom MMF-a povodom četvrte revizije aranžmana iz predostrožnosti premijer Vučić je izrazio uverenje da će se do sledećeg dolaska misije u Beograd Vlada Srbije i on lično dodatno angažovati u cilju uspešnog procesa racionalizacije javnog sektora, saopštila je Vlada Srbije.

Ruf je rekao da su pozitivne ocene koje je Srbija dobila od svih međunarodnih finansijskih institucija veoma ohrabrujuće i posebno naglasio da je pozitivan pomak vidljiv i da program napreduje u smeru uspešne realizacije.

Ocenio je da predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji ne bi trebalo da se odraze na nastavak reformi.

Premijer Vučić zahvalio je delegaciji MMF na čestitkama za uspeh koji je postignut do ovog trenutka i rekao da je namera Srbije da uloži još mnogo rada kako bi ostala na dobrom putu.

Tema razgovora bila su i preduzeća u restruktuiranju, pre svega Elektroprivreda Srbije, Železnice, Srbijagas i RTB Bor.

Kako je saopšteno, Vučić je istakao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu i dodao da će, i pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu, kao i problemu privatizacije preostalih 10 preduzeća u restrukturiranju, sve obaveze Srbije biti ispunjene u dogovorenom roku uz njegovo lično angažovanje.

"Zadatak Srbije je da nastavi marljivo da radi u cilju povećanja bruto domaćeg proizvoda i stabilizacije javnog duga. Pored racionalizacije, privatizacija preduzeća biće naš glavni zadatak u narednom periodu", naglasio je premijer.

Vučić je izrazio očekivanje da će Srbija, uz pomoć stručnih saveta članova misije MMF-a, ostvariti pozitivne rezultate četvrte i pete revizije aranžmana iz predostrožnosti.

Povodom četvrte revizije aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, MMF je u srbiju stigao 17. februara, a plan je da ostanu do 26. februara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 26. feb 2016, 01:16)
bata [neregistrovani]

MMF

Shvatite da MMF nije tu da bi neka država procvetala nego je tu da država postane zavisna od njih.