"Gasprom", DEPA i "Edison" o dopremanju ruskog gasa u Evropu

Predsednik upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler, generalni direktor "Edison a.d." Mark Benajun i Teodoros Kicakos, generalni direktor DEPA a.d potpisali su "Memorandum o razumevanju u vezi sa snabdevanjem gasa iz Rusije preko Crnog mora kroz druge zemlje do Grčke i od Grčke do Italije" da bi razvili projekat gasovoda između Grčke i Italije, što bi omogućilo izgradnju južne trase za dopremanje ruskog gasa u Evropu.

Sporazum navodi interesovanje potpisnika sporazuma za trasu isporuke prirodnog gasa iz Rusije preko Crnog mora i kroz druge zemlje do Grčke i od Grčke do Italije, saopštio je "Gasprom".

U ove svrhe, strane nameravaju da iskoriste radove koje su već izvršile kompanije "Edison" i DEPA u vezi sa projektom ITGI Posejdon.

"Razvoj unutrašnjih kapaciteta Evrope za prenos gasa je važan element obezbeđivanja pouzdane isporuke gasa, uključujući i ruski gas, potrošačima širom Evrope", izjavio je Aleksej Miler.

"Moguć razvoj ovog novog koridora za snabdevanje, koji će u potpunosti biti u skladu sa EU zakonodavstvom i propisima, će poboljšati italijansku sigurnost snabdevanja i njenu ulogu kao glavnog čvorišta gasa u južnoj Evropi, u skladu sa ciljevima Nacionalne energetske strategije", rekao je Mark Benajun povodom potpisivanja sporazuma.

Generalni direktor DEPA Teodoros Kicakos napominje da oživljavanje projekta ITGI-Posejdon jača energetsku sigurnost Evrope dodatnim koridorom za snabdevanje i poboljšava ulogu Grčke kao glavnog ulaza za gas iz različitih izvora i trasa.  

Ceremonija potpisivanja je usledila nakon sastanka između Alekseja Milera i Federike Guidi, ministarke za ekonomski razvoj Italije, koji je održan danas u Rimu. Ceremoniji je prisustvovao Jorgos Cipras, generalni sekretar za međunarodne ekonomske odnose Ministarstva spoljnih poslova Republike Grčke. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 25. feb 2016, 08:50)
anonymous [neregistrovani]

Ovome planu

ce se preko svojih europskih poslusnika zestoko suprotstaviti Amerika kao i svim do sada slicnim planovima.
Ako ovaj plan bude ostvaren onda LNG terminal na Krku u Hrvatskoj( za kojeg Amerika zestoko lobira) ce biti besmislica.