"Karneks" osvaja i tržište i nagrade Rusije

Kompanija “Karneks” je na sajmu prehrambenih proizvoda "Prodekspo" u Moskvi, u konkurenciji od 2.309 izlagača iz 65 država, nagrađena i zlatnom i srebrnom medaljom. U kompaniji kažu da planiraju proširenje posla na tom tržištu, a stručnjaci smatraju da u Rusiji ima prostora i za druge kompanije iz Srbije koje proizvode hranu.

Zbog pada cena nafte i nestabilnog kursa rublje u poslednjih godinu dana uslovi poslovanja na ruskom tržištu su izuzetno teški, kažu u "Karneksu". Prošle godine 70 odsto njihovog izvoza činilo je meso, a samo 30 odsto gotovi proizvodi.

U međuvremenu postali su strateški partneri sa jednom od najvećih mesnih industrija na dalekom istoku Rusije i odlučili da promene poslovnu politiku.

"Planiramo da povećamo izvoz gotovih proizvoda zbog toga što kurs rublje manje utiče na cenu gotovih proizvoda. Već imamo potpisane ugovore sa nekoliko lanaca hipermarketa u Rusiji gde planiramo da pokrijemo celokupno rusko tržište, od Moskve do Vladivostoka. Ti naši ugovori će nam pomoći da povećamo izvoz za 35 odsto", kaže direktor izvoza "Karneksa" Srđan Radovanović.

Poslovanje na ruskom tržištu zahteva energičniji nastup, smatraju stručnjaci.

"Mislim da investicioni ciklus kod nas treba da se ubrza. Dakle, ne smemo čekati period da nam se ponovo pojave kompanije koje će osvojiti to tržište, a koje su sada u sankcijama. Mogu pre svega da budu domaći proizvodi, bez marifetluka koji su nekada postojali. Moraju biti veoma kvalitetni, dobro upakovani i dobro, što bi rekli, pristupačni cenovno ruskom kupcu", smatra analitičar milan Prostran.

U Rusiji radi 150 domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane.

"Poljoprivredno prehrambeni proizvodi na koje treba poseban akcenat staviti jeste prerada voća i povrća i suhomesnati proizvodi. Za poboljšanje izvoza i količinski i vrednosno treba raditi na finalizaciji proizvoda. Znači što viša faza prerade, da li je to biljna ili animalna proizvodnja", kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Od ukupnog domaćeg izvoza u Rusiju petinu čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 23. feb 2016, 11:30)
D/A [neregistrovani]

Slaba vajda

Od nasih proizvodjaca na Ruskom trzistu, moze da se kaze da rade njih par. Mlekare Sabac i Subotica, Vino Zupa, Zlatiborac i voce i povrce. Ostali cekaju da ih neko uzme za ruku i vodi po Rusiji!

(utorak, 23. feb 2016, 10:33)
Никола [neregistrovani]

Само напред

Одлично, овако треба да искористе прилику и остала наша предузећа, али да се искључиво ради поштено и квалитетно. Сада је наша шанса велика.

(utorak, 23. feb 2016, 09:40)
anonymous [neregistrovani]

Bravo

za "Karneks" i srećno u buduće.