Lagard: Cene nafte će dugo ostati niske

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard istakla je da će se cene nafte duže nego što je očekivano zadržati na niskom nivou.

Kristin Lagard je na jednom forumu u Abu Dabiju rekla da ne samo što su cene nafte izgubile dve trećine vrednosti, već i faktori koji ukazuju na odnos ponude i tražnje sugerišu da će se duži period zadržati na niskom nivou, prenosi agencija Blumberg.

Iz tog razloga je, prema njenim rečima, neophodno da države-proizvođači nafte smanje zavisnost od naftnih prihoda za punjenje svojih budžeta.

Lagard je istovremeno apelovala na države-proizvođače nafte iz Persijskog zaliva da smanje budžetsku potrošnju i povećaju prihode kroz uvođenje novih poreza.

Rekla je da bi šest članica Saveta za saradnju u Persijskom zalivu (GČ) trebalo da uvede jednak PDV, koji bi, u kombinaciji sa porezom na imovinu i na korporativnu dobit, doprineo punjenju nacionalnih budžeta.

Šefica MMF-a je ukazala na to da su države-izvoznice nafte na Bliskom istoku i u severnoj Africi izgubile prošle godine preko 340 milijardi dolara u prihodima od nafte, što odgovara udelu od 20 odsto njihovog zajedničkog BDP-a, prenosi francuska agencija Frans pres.

Globalne cene nafte su u proteklih pola godine pale za 44 odsto, što je primoralo Saudijsku Arabiju da ukine subvencije za energente i razmotri prodaju državnih hartija od vrednosti. Ujedinjeni Arapski Emirati su, takođe, ukinuli subvencije za gorivo.

"Cena američke 'lake' nafte bi u ostatku godine trebalo da se kreće u rasponu između 25 i 45 dolara barel, iako je moguć njen kratak pad ka nivou od 20 dolara", navodi se u izveštaju Nacionalne banke Abu Dabija o globalnim investicionim perspektivama za 2016. godinu.

Cena te nafte je porasla u Dubaiju za 1,9 odsto, na 30,20 dolara za barel, a "brenta" za 1,5 odsto, na 33,49 dolara za barel, prenela je njujorška agencija Blumberg.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. feb 2016, 18:30)
anonymous [neregistrovani]

???

Strategija je jedno a cene derivata i gasa drugo. U regionu derivati su jeftiniji 30 %, cena gasa treba da prati cenu nafte i odjednom to više na važi, zašto ???

(ponedeljak, 22. feb 2016, 17:19)
Поморавац [neregistrovani]

Даклем,дошло време...

да поправљам фрезу!

(ponedeljak, 22. feb 2016, 17:09)
anonymous [neregistrovani]

Petrodolar

Ili rat za petrodolar ili ga odrzavati u životu na ovaj nači ......nije dobro.