Sedam ponuda za nastavak gradnje Koridora 10

Na tenderu za nastavak gradnje obilaznice oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10 stiglo je sedam ponuda konzorcijuma i kompanija, rečeno je danas "Tanjugu" u "Koridorima Srbije".

Reč je o deonici na kojoj je bila angažovana bugarska "Trejs grupa" sa kojom je u oktobru 2015. raskinut ugovor zbog sporog izvođenja radova.

Posao obuhvata završetak gradnje trase autoputa i mostova, a ponude su dostavili: "Hidrostroj JSC" (Bugarska), "JV: Euro - Asfalt" doo Sarajevo i "Ingrap Omni" doo Beograd, "Konstručiones Rubau" S.A. (Španija), "Terna SA" (Grčka), "Aktor SA" (Grčka), "Integral Inženjering AD" (BiH) i "JV: Štrabag AG" (Austrija) i "Vojvodinaput" AD Pančevo, konstatovano je na otvaranju tendera 17. februara.

Na obilaznici oko Dimitrovgrada je ostalo da se izgradi još 5,8 kilometara auto-puta u punom profilu, kao i da se završi gradnja sedam mostova dužine od 20 do 500 metara, a čiji je raspona između 30 i 35 metara.

Ugovor će biti potpisan sa najboljim ponuđačem nakon postupka evaluacije, koji podrazumeva proveru tehničkih kvaliteta i računsku proveru svih ponuda.

Radovi na toj deonici prekinuti su u oktobru prošle godine zbog raskida ugovora sa bugarskom kompanijom "Trejs Grup Hold plc".

Za završetak auto-puta i mostova predviđen je rok od 300 dana.

Ponuđač je obavezan da dostavi garanciju od 400.000 evra, a radovi se finansiraju sredstvima kredita Svetske banke od ukupno  275,2 miliona evra za gradnju Koridora 10.

Direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović je ranije izjavio da je "Trejs grupa" obavila svega 13 odsto posla.

Bugarska "Trejs Grup Hold plc" je krajem juna 2014. dobila posao gradnje obilaznice oko Dimitrovgrada na Koridoru 10 i tako zamenila na toj deonici austrijsku "Alpinu" koja je bankrotirala 2013. godine.

"Trejs" je dobio rok za gradnju od 450 dana, a vrednost ugovorenih radova je iznosila 2,26 milijardi dinara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. feb 2016, 15:14)
diplomac [neregistrovani]

pitam se pitam

Za tu vrednost ugovorenog posla, tj. kredita, veoma je mala garancija firme koja aplicira za nastavak tog projekta.