Sertić MMF-u: Neće biti produženja rokova za zaštitu preduzeća

Ostalo je 10 javnih preduzeća za koja se traže optimalna rešenja, a najveći problem su RTB "Bor" i Resavica, rekao je ministar privrede Željko Sertić predstavnicima MMF-a.

Ministar privrede Željko Sertić je u razgovoru sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio da neće bi produžen rok za zaštitu preduzeća od poverioca, koji ističe 31. maja ove godine.

Sertić je istakao da je ostalo 10 takvih preduzeća za koja se traže optimalna rešenja, a najveći problem su RTB "Bor" i Resavica.

"Problem ovih preduzeća nije samo ekonomski, već i socijalni i politički. Želimo da nađemo najoptimalnija rešenja i zato se rade temeljne analize i sagledavaju svi aspekti i moguća rešenja. Videćemo koje će se mogućnosti pokazati kao najbolje za državu, preduzeća i radnike, ali ono što je sigurno, država više neće finansijski pomagati ova preduzeća", rekao je Sertić.

Vlada Srbije, kako je rekao, u saradnji sa Svetskom bankom intenzivno radi na unapređenju sistema i institucija za sprovođenje stečaja kako bi ti procesi bili efikasniji i u službi ozdravljenja privrede.

Govoreći o javnim preduzećima, Sertić je rekao da danas u Skupštini počinje rasprava o Predlogu zakona o javnim preduzećima kojim se omogućava bolji sistem kontrole, personalizuje odgovornost i omogućava profesionalizacija menadžmenta.

"Ovaj zakon je osnov za temeljnu i potpunu reformu javnih preduzeća", ocenio je ministar privrede.

broj komentara 0 pošalji komentar