Šverc goriva cveta, inspekcija u pripravnosti

Zbog niske cene nafte padaju i cene derivata u Srbiji, ali ne toliko koliko kod suseda, a najjeftinije je u Mekedoniji i Bosni i Hercegovini. Udruženje naftnih kompanija upozorava ne samo na smanjenje prometa već i šverc goriva u mestima i 100 kilometara udaljenim od granice.

Mnogi vozači iz podrinjskog kraja odavno gorivo sipaju na pumpama u Bosni i Hercegovini. A sada je to masovno, jer se po rezervoaru uštedi dve do tri hiljade dinara.

Kontrola je pojačana, i preko granice gorivo može samo u originalni rezervoar auta. U Tržišnoj inspekciji već imaju dojave o ilegalnoj prodaji derivata u kantama i iz proširenih rezervoara vozila.

"To su neke prve prijave da su se na mestima gde se obavlja neka druga trgovina, kao što su zelene i kvantaške pijace, pojavila neka lica koja nude određene količine derivata. Ovom prilikom da naglasimo da je odgovornost i onih subjekta koji organizuju takva prodajna mesta", ističe Slaviša Petković iz Republičke Tržišne ispekcije.

Kako bi spečili šverc, sa carinom i policijom dogovorili su se da beleže vozila koja često prelaze granicu.

"Sličnu situaciju smo imali na granici sa Makedonijom. Tržišna ispekvcija je utvrdila mesto gde se vršio ilegalni promet derivata naftom i tom prilikom je oduzeto 600 litara derivata. To je postupak koji će biti primenjen i prema Bosni i Hercegovini", dodaje Petković.

I dok vozači čekaju da gorivo bude još jeftinije, naftaši cene obrazlažu dodatnim troškovima za markiranje, obaveznim rezervama i, posebno, većim državnim zahvatanjima.

"Zemlje u kojima je to državno zahvatanje manje i u kojim su troškovi poslovanja naftnih kompanija niži, tamo su i cene niže. Nije samo u mogućnosti naftnih kompanija da smanje cenu jer je manje od polovine maloprodajne cene ono što pripada naftnim kompanijama", napominje Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ipak, računica pokazuje da prostora za pojeftinjenje ima. Tačno je da su u Srbiji veće akcize, ali je i činjenca da je, recimo, u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji veći PDV, a dizel je ispod evra.

broj komentara 14 pošalji komentar
(utorak, 23. feb 2016, 18:56)
anonymous [neregistrovani]

akcize

oborite akcize na razuman nivo i onda mozemo da razgovaramo o svercu,ne razumem sta je to problem za drzavu...

(ponedeljak, 22. feb 2016, 09:01)
Tika [neregistrovani]

Benzinska aritmetika

Ovih dana benzin od 98 oktana na pumpama u Hjustonu,Teksas prodavao se po ceni od $1.2/gal(galon=3.8l) dakle, oko 38 din/litar. U Kaliforniji je bio ispod $2/gal, dakle, ispod 63 din/litar. U cenu su takodje uracunati svi moguci porezi, a pritom i proizvodjaci i distributeri posluju sa dobiti. Kada bi se ove cene svele na odgovarajuce zivotne standarde/zarade Amerike i Srbije, cena ovakvog benzina u Srbiji trebalo bi da bude bar sedam puta niza, tj., 5.5 - 9 din/litru?

(ponedeljak, 22. feb 2016, 08:47)
anonymous [neregistrovani]

Решење

Прилагодити цене горива и акцизе земљљма ЕУ ка којима толико стремимо и неће бити шверца.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 08:31)
anonymous Lala [neregistrovani]

A ko će ga znati ,

Jedno mi nije jasno : zašto cene goriva idu tako polako nadole a tako brzo nagore ?.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 07:56)
Чича из Шумадије [neregistrovani]

Није то срамота тих земаља, него Србије

Из овог коментара испада да околне земље треба да се стиде што имају јефтино горимо... неће бити, пре треба Србија да се стиди што је набила ове цене... поред оваквих примања свака цркавица је добродошла... и сад се неко чуди, зашто, па мора народ, мала су примања, ....

(ponedeljak, 22. feb 2016, 07:26)
djole [neregistrovani]

trebalo bi,ali

ali drzava se pobrinula i za to odmah su smanjili subvencije,podigli akcize,a ako treba izmislice jos nesto...........

(ponedeljak, 22. feb 2016, 01:46)
anonymous [neregistrovani]

Logicno

Pa to je isto ko da stavite da je kila brasna 100 evra i onda kazete kako se sverca. Da su vam cijene realnije sigurno ne bi bilo manje sverca

(nedelja, 21. feb 2016, 22:38)
anonymous [neregistrovani]

Visestruka usteda

Ja na pun rezervoar u Bosni (45l), samo na konto razlike u ceni ustedim za jos bar pola rezervoara evro dizela. Da ne pricam o razlici u kvalitetu i nizoj potrosnji, boljem radu motora, redjoj zameni filtera za gorivo...

(nedelja, 21. feb 2016, 22:09)
Mcs [neregistrovani]

Hleb

Hoce li i namirnice da pojeftine kao sto poskupe kada gorivo skoci. Gde ste sada proizvodjaci ima vas samo kad gorivo skace

(nedelja, 21. feb 2016, 21:41)
anonymous [neregistrovani]

cene regulise trziste

Naftasi bi mogli da smanje malo mrze i eto pojeftnjenja...