Srbija može biti motor za privlačenje ulagača u region

Region zapadnog Balkana ima mnogo da ponudi potencijalnim ulagačimama, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, Srbija može da postane motor za privlačenje investicija, izjavio je direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg.

Daniel Berg je, uoči Investicionog samita EBRD koji počinje sutra u Londonu, a na kojem će prisustvovati i delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem, istakao da je to odlična prilika da se prikaze region zapadnog Balkana, ali i da se edukuju investitori koji još nisu upoznati sa prilikama u tim zemljama.

"Cilj je da se istaknu potencijalne investicione i poslovne prilike i da se promoviše priliv stranih direktnih investicija i prekograničnih projekata", rekao je Berg u izjavi Tanjugu.

On je, kako je rekao, uveren da ovaj region ima mnogo da ponudi potencijalnim investitorima, pre svega jer koristi prednost strateških trgovinskih veza sa Evropskom unijom, a ima i pristup Jadranskom moru.

Sa druge strane, investitori, kazao je, oklevaju da ulože novac u te zemlje jer je domaće tržište relativno malo, a poslovna klima još nije dovoljno poboljšana. 

"Zato mi zajedno radimo na tome da stvorimo još bolje uslove i privučemo potencijalne investitore", poručio je šef kancelarije EBRD u Srbiji.

Berg je ukazao i na činjenicu da ta banka godinama ulaže u zapadni Balkan, što takođe govori i investitorima i drugim međunarodnim finanasijskim organizacijama, da je ovo dobro mesto za ulaganje.

To je ilustrovao primerom ulaganja u putnu konekciju sa evropskim tržištima, ili prenos električne energije iz Albanije u Makedoniju, i dodao da sutrašnji  Samit daje priliku za dogovor o više sličnih projekata.

Govoreći samo o Srbiji, Berg je rekao da, od kad EBRD radi u toj zemlji, uloženo više od četiri milijarde evra u oko 200 različitih projekata.

"Samo prošle godine, uložili smo 478 miliona evra u 25 projekata. Mi smo jedan od najvećih investitora u Srbiji", konstatovao je Berg.

On je ujedno i upozorio da će dugoročan i održiv rast zavisiti od sposobnosti zemlje da se promoviše kao investiciona destinacija i da održi investicije. 

"To je izazov za mnoge zemlje, a ni Srbija nije izuzetak. Verujemo da je ključ u privlačenju i zadržavanju investicija predvidivo makroekonomsko okruženje, politike koje mogu da se nazovu "investor friendly" i strukturne reforme", naveo je Berg.

EBRD, dodaje, ima važnu ulogu u popravljanju poslovne klime u Srbiji, pa je ta banka do sada  inicirala inicijativu za popravljanje investicione klime, promociju dobrog upravljanja i  podršku razvoju privatnog sektora.

Berg se osvrnuo na prošlogodšnji samit, na kojem su premijer Vučić i predsednik EBRD Suma Čakrabarti potpisali važnu inicijativu, kojoj je cilj smanjivanje neformalnog sektora u Srbiji.

"U okviru tih projekta nastojimo da pomažemo da Srbija, kao jedna od većih ekonomija u regionu, može da postane motor za privlačenje investicija", rekao je Berg.

Takođe, dodao je, EBRD s nestrpljenjem očejuje i saradnju sa Beogradskom berzom, koja će se, prema planu, pridružiti linku jugoistočne Evrope, povezaće se regionalne berze kako bi podržale kompanije da dobijaju finansiranje. 

Druge inicijative uključuju pravosudnu obuku, altirnativno rešavanje sporova i jačanje korporativnog upravljanja u malim i otvorenim ekonomijama, naveo je Berg.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво