Читај ми!

Tabakovićeva: MMF nije zabrinut zbog izbora

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da ne postoji zabrinutost MMF-a zbog izbora u Srbiji, iako je ocena četvrte revizije aranžmana odložena za perion nakon izbora i formiranja nove vlade.

Tabakovićeva je navela da MMF neće davati ocenu revizije sada, kako ne bi uticali na izborni proces, ali, kako tvrdi, ta međunarodna finansijska institucija ima puno poverenje u ovdašnje nosioce ekonomske politike.

Guvernerka je na predstavljanju Izveštaja o inflaciji rekla da bi rezultati ove revizije mogli, zbog izbora, da budu spojeni sa petom revizijom, ali se sa reformama u Srbiji neće stati, niti će se na neki način izbeći ugovorene obaveze.

"Mi se ponašamo kao da je redovno četvrto razmatranje u toku. Ne očekujemo nikakve popuste i propuste. NBS je uradila sve što je preuzela u okviru stendbaj aranžmana iz predostrožnosti, a jedina razlika je saopštavanje detaljnih izveštaja u vezi sa revizijom"“, objasnila je Tabakovićeva.

Podvukla je da je MMF partnerska institucija i da ne daje direktive vlastima u Srbiji, već se teži da se postigne dogovor o tome koje rešenje je najbolje.

"Nije sramota prihvatiti pruženu ruku, da neko pomogne savetima, iskustvom i podrškom ekonomskim reformama, promenama koje su neophodne. Ta vrsta partnerskog odnosa govori u prilog promeni odnosa MMF-a u svim zadacima koji nam predstoje", poručila je guvernerka.

Kada je NBS u pitanju, prema njenim rečima zadatak je lakši od onog koji vlada, jer se vlada suočava sa nasleđem iz prošlih decenija, budući da strukturne reforme podrazumevaju ozbiljne promene.

Ukazujući na izveštaj u kojem se naša zemlja našla na listi najsiromašnijih zemalja, Tabakovićeva je rekla da to pokazuje kako jedno ispitivanje može da se upotrebi, to jest zloupotrebi, a da je MMF odlučio da posle izbora saopšti svoj izveštaj kako ne bi bilo zloupotrebe.

"Oni su na njihov način diskretnih pomagača odlučili da dođu u posetu, da radimo kao da je stanje redovno, a za nas i jeste, ali da se sa izveštajem sačeka do kraja maja", podvukla je guvernerka.

Tabakovićeva nije želela da daje procene aktuelnog boravka misije MMF-a u Beogradu, samo je ukazala da su makroekonomski pokazatelji mnogo bolji od očekivanog.

"Mi smo rekli da je prepolovljen budžetki deficit, imamo pojačanu kreditnu aktivnost, smanjenje neravnoteže uprkos fiskalnoj konsolidaciji. To su pokazatelji koji govore o tome da se ide u dobrom smeru", uverena je guvernerka.

Upitana zašto ministar privrede Željko Sertić nije jutros prisustvovao sastanku u NBS, Tabakovićeva je poručila da ne treba tražiti nikakvo posebno značenje u njegovom neučestvovanju.

Njega je na sastanku, kako je navela, zamenjivao Milan Trivunac, koji je u ime Ministarstva privrede govorio o planovima iz njihove nadležnosti.

"Kakva bi to država bila u kojoj bi budućnost zemlje zavisila samo od jednog čoveka. Ja sam, recimo, srčani bolesnik, i šta da se ne probudim sutra – niko od mojih kolega neće biti uskraćen za izveštaj i informaciju. Svaki vođa tima deli informacije sa svojim saradnicima, a ako postoji prioritet obaveza, dogovore se", zaključila je Tabakovićeva.

Guvernerka NBS je podvukla da nije bilo kašnjenja kada je reč o nenaplativim kreditima u bankarskom sektoru Srbije, i podsetila da je doneta strategija kao i akcioni plan.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво