"Koka-kola" otvorila regionalni Centar za sokove u Zemunu

Kompanija "Koka-kola Helenik" otvorila je regionalni Centar za sokove u punionici u Zemunu, gde će biti zaposleno 80 radnika, a svečanosti je prisustvovao premijer Aleksandar Vučić. Imamo zadatak da obezebidimo značajan broj američkih investicija i da povećamo trgovinsku razmenu, kaže premijer.

Vrpcu su presekli generalni direktor "Koka-kole Helenik" Aleksandar Ružević i amabasador SAD Kajl Skot, nakon čega su zajedno sa premijerom, članovima Vlade i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim obišli pogone. 

Premijer Aleksandar Vučić istakao je da kompanija "Koka-kola" daje veliki doprinos srpskoj privredi, te najavio da Srbija mora unaprediti trgovinsku razmenu sa SAD. 

Vučić je rekao da ova kompanija u Srbiji zapošljava 1.100 radnika, i da je u novom, namodernijem pogonu zaposleno daljih 80.

"Kažu da nešto tako ne postoji u Evropi, a nešto slično postoji samo u azijskom delu Rusije. Na to smo posebno ponosni", kazao je Vučić. 

Rekao je da je "Koka-kola" veoma značajna i da nije bilo moguće, kada se pomislilo na početku fiskalne konsolidacije, da se poveća akciza na gazirane sokove, a ova kompanija se odužila sa sedam miliona evra ulaganja u veliki novi pogon.

Takođe, prema njegovim rečima kreira posredno dalja radna mesta, preko lica koja učestvuju u dobavljanju voća, jer samo pomorandže i ananas nisu iz Srbije. 

"Sve drugo je iz Srbije, preko 60 odsto voća koji koriste za Nekst je iz naše zemlje", objasnio je premijer. 

Prema njegovim rečima "Koka-kola" daje ogroman doprinos u budžet, državi i građanima Srbije. On je ukazao da je Koka Kola razvila pravi brend iz Srbije jer svoj proizvod izvozi u četiri zemlje EU, što je dokaz uspeha.

Posebno se zahvalio i ambasadoru SAD Kajlu Skotu za veliko angažovanje od stupanja na dužnost. 

"Imamo zadatak da obezbedimo značajan broj američkih investicija, i da povećamo trgovinsku razmenu, koja ne može da se zasniva samo na izvozu Fijata", naglasio je premijer.

Vučić je istakao da je na vladi da donosi pozitivne zakone i povuče loše u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta.  

"Uveren da Srbija ima dobru budućnost, ali uvek u svemu tome sami moramo znati da sa neba ne pada već svi zajedno moramo biti marljiviji i radimo", kazao je Vučić.  

Vučić je na poklon dobio flaše "Koka-kole" sa ćiriličnim natpisom i njegovim imenom.  

Direktor kompanije Aleksandar Ružević je rekao da je kompanija 2015. investirala više od sedam miliona evra u modernizaciju i proširenje kapaciteta punionice u Zemunu, što će im svakako omogućiti dalji rast i nova radna mesta u budućnosti. 

"Svesni smo činjenice da je naš uticaj na privredu značajan", rekao je Ružević. 

On je dodao da je "Koka kola" posvećena domaćem tržištu, te da će ulaganja sigurno doneti novi rast i nova radna mesta.

Istakao je i da se iz Srbija izvozi u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Bugarsku, Maltu i Mađarsku, kao i da ta kompanija ima značajan uticaj na srpsku privredu i da je siguran partner lokalnoj samoupravi i zajednici.

Upitan o premeštanju fabrike iz Subotice u Beograd i gašenju pojedinih radnih mesta, Ružević je rekao da se 50 radnika odlučilo za otpremninu, a da je u Beograd prešlo 20 radnika sa svojim porodicama. 

Ukupni godišnji kapacitet novog postrojenja za sokove je 92 miliona litara, a, u cilju modernizacije proizvodnje, primenjena je najnovija tehnologija i instalirana proizvodna linija "Tetra Gemina Aseptic Leaf", prva u Evropi čiji je kapacitet 7.000 pakovanja po satu. 

"Koka-kola" sistem godišnje u budžet Srbije uplati sedam miliona evra poreza. Ukupna dodatna vrednost "Koka-kola" sistema ekonomiji Srbije dostiže 224 miliona evra ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Koka-kola HBC Srbija" posluje u Srbiji od 1997. godine, sa sedištem u Zemunu.

broj komentara 14 pošalji komentar
(nedelja, 14. feb 2016, 13:12)
anonymous [neregistrovani]

Zaustavi "paljbu" i razmisli.

Da li ste vi po neki kriticari uopste gledali reportazu na vestima .Coca Cola ne proizvodi samo tradicionalni soda proizvod,nego i druga ne gazirana pica ,koje bas ovaj pogon radi . Zato kada tako frustirano sa puno jeda skocite na "zapadne trovace" razmislite malo, i sto kazu u mom Ljigu ,ne trcite pred rudu bre.

(nedelja, 14. feb 2016, 09:05)
anonymous [neregistrovani]

Bravo za Srbe i Koka -Kolu

Vodu nemojte vise piti. Koka -kola je mnogo zdravija jer ima u sebi mnogo aspartama.
Uzdravlje !!!

(subota, 13. feb 2016, 23:56)
Beogradjanin [neregistrovani]

@U Beograd.

Beograd pisi velikim slovom.

(subota, 13. feb 2016, 23:02)
anonymous [neregistrovani]

U beograd

Ma najbolje prebacite sve fabrike u beograd i da se svi u beograd preselimo. ....

(subota, 13. feb 2016, 22:16)
Drragče [neregistrovani]

Zdrava hrana

Pa moj dobri druže ti se vrati pa jedi organsku hranu iz Srbije sa ukusom uranijuma i polonijuma iz 99-te.

(subota, 13. feb 2016, 18:51)
nemanja [neregistrovani]

Postoji Mladenovac

Hoce li malo to da se siri na druge lokalne opstine? Mladenovac je zeljan neke nove fabrike, radnici su zeljni rada u svom gradu, a ne da putuju do prestonice.

(subota, 13. feb 2016, 17:38)
anonymous [neregistrovani]

bogastvo u vocu

pa kako Srbija toliko bogata u zdravom vocu i povrcu ne moze osposobiti ili izgraditi modernu fabriku za preradu i proizvodnju kvalitetnih sokova.

(subota, 13. feb 2016, 15:02)
anonymous [neregistrovani]

E gospodine Vucicu!!

Sve lakse mozes da promenis ali nase sveznalice ili bolje reci negativce vrlo tesko! Moji Srbi svi i sve se menja u svetu samo mi nemozemo , jel to neko prokletstvo ja nemogu da shvatim?

(subota, 13. feb 2016, 14:47)
anonymous [neregistrovani]

Za "bas nam treba"

Naslov I I ironican I istinit u isto vreme. Ironican jer je I meni zao sto vlada I gradjani podlezu zapadu koji bukvalno truje celi svet putem hrane. Imamo toliko sanse da se mi prvenstveno hranimo zdravo a ako bas necete da mislite na sebe (oni koji su 40 I vise), mislite na vasu decu I unucice. Imajte u vidu da ste vi svoj organizam ustanovili pod jos iole zdravim uslovima, a vasu decu I unuke podizete od nicega uz nezdravu hranu I uslove. Koliko je ta kokiska zdrava lako moze da se nadje na internetu. Zivim na tom zapadu I imam velikih problema da nadjem nesto sto je bar malo zdravo, coca colu nikada. Cak I mojim klincima ne dajem da piju to. Ljudi u Srbiji, niste ni svesni koliko vam je "izolacija" od tog zapada dobrog donela i koliko ce jos ako se budete okrenuli vise sebi I onom sto imate. Zalosno je sto ne dozvoljavaju uvoz sveze hrane iz Srbije na Kanadsko I Americko trziste, prodavali biste te proizvode 5-10 puta skuplje, bas zbog porekla I organskih karakteristika.

(subota, 13. feb 2016, 14:40)
Kraljevcanin [neregistrovani]

Zasecerena voda

E jakog mi proizvoda, obicna zasladjena voda obojena karamelom, koja usput veoma skodi ljudskom zdravlju. Izvozimo maline, a uvozimo koka kolu, divno.