Saradnjom do sigurne luke

O srpskim graditeljima rečnih brodova njihove kolege koje grade prekookeanska plovila na Jadranu imaju samo reči hvale. Srbija nema more, ali bi rečno brodarstvo možda moglo doživeti ekspanziju na način kako se to dogodilo u Hrvatskoj - gde su zajednički interes pronašli vlasnici brodova, banke i svi oni koji se bave turizmom.

Krilo Jesenice, nedaleko od Splita poznato je po najvećoj koncentraciji brodova na hrvatskom primorju, gde praktično svaka kuća ima najmanje jedno plovilo.

Međutim, taj deo istočnog Jadrana od posebnog je značaja i za bankarski sektor.

I dok je iznos u novcu svakako poslovna tajna banaka, ono što se pouzdano zna to je da je na samo devet kilometara ovog dela hrvatskog primorja najveći broj građana Hrvatske kreditno opterećen.

Kreditima se finansira gradnja brodova, zbog čega je nautički turizam doživeo pravi bum.

Ako bi bankrotirali vlasnici brodova, to bi destabilizovalo bankarski sektor te zemlje. Međutim, svi žive od turizma, pa zato nije neobično videti kapetana kako, van sezone, farba svoj brod.

"Mi smo prodali brod za sledeće tri godine, to znači mi smo kompletno puni, a agencija ga puni sa svoje strane. Tako da, 94, 96 odsto broda je bukirano, a imamo oko trideset posto ljudi koji su na listi čekanja za datume koji njima odgovaraju", kaže Marko Mandić, vlasnik tri broda.

Milionska investicija zato se može otplatiti za samo pet godina. Zato se grade i novi kruzeri dužine i preko pedeset metara u manjim brodogradilištima. U najvećem, koje je u Splitu, kažu da kupci jahti i velikih brodova hvale i srpske brodograditelje.


"Za rečna putovanja , to bi mi zvali river kruzeri, brodovi za rečna putovanja i uvek kažu kako imate jako kompetitivne cene i dobar kvalitet. Tako da nam je uvek drago čuti kako se ipak tako neka lepa brodogradnja događa u ovom širem regionu", kaže direktor prodaje "Brodosplita" Teuta Duletić.

Srpski privrednici koji posluju sa hrvatskim brodograditeljima kažu da nemaju problema sa naplatom, iako su brodovlasnici pod kreditom. Rok se poštuje, a onda je u poslovanju mirno more.

broj komentara 0 pošalji komentar