Читај ми!

Premijer: I Srbija je uhvatila dobar kurs

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je na "krštenju" rečnog putničkog kruzera u brodogradilištu "Vahali" u Sremskoj Mitrovici, da je Vlada spremna da podrži nove projekte i dodatno zapošljavanje radnika.

Aleksandar Vučić je rekao da način rada u brodogradilištu pokazuje dualno obrazovanje na delu, budući da tu na praksu dolaze učenici srednjih škola, te da je takav način rada budućnost Srbije.

"Ovo su dani kad ne možete da sakrijte osmeh, sreću i zadovoljstvo, jer se vide rezultati", rekao je Vučić i zahvalio mitrovačkim radnicima, ocenivši da su ovim projektom najavili novo vreme, novu hrabrost i novo znanje. 

"Zbog vas i naših holandskih prijatelja, svi se u Srbiji danas osećamo ponosno", rekao je Vučić. 

Premijer je istakao da je Vlada spremna da podrži nove projekte i da uloži i dodatni novac, iako, kako kaže, više voli da od stranih kompanija uzima porez. 

"Ako bude potrebe, spremni smo da podržimo ideju o dodatnom zapošljavanju u "Vahaliju" jer bi to bilo dobro za ceo mitrovački kraj", rekao je Vučić. 

Premijer je istakao da je danas važan dan za Srbiju jer je, ocenio je, izgradnja broda početak velikog puta koji se nastavlja zahvaljujući našim radnicima i dodao da se ka novim otkrićima i napretku krećemo upravo zahvaljujući hrabrosti, velikom radu i znanju radnika koji su tom projektu doprineli.

"To su najveći plodovi posla koji ste završili. Bez toga bi naša Srbija ostala nasukana i napuštena, bez cilja i kursa, zaustavljena u vremenu i prostoru i svi bi čekali da potone", rekao je Vučić. 

Zato je još jednom zahvalio radnicima na marljivosti i posvećenosti, sa uverenjem da će napraviti još mnogo takvih brodova.

"Znanje koje ste pokazali jeste ona moć koja našoj Srbiji pomaže da ostane na kursu i izbegne sve vrtloge", rekao je Vučić.

Naveo je da će svako ko bude upravljao "brodom", odnosno Srbijom, morati da ima hrabrost i da obezbedi ljudima da mogu da rade i da zarade, a ko ne bude imao te kvalitete i brinuo o posadi i putnicima, i ko im ne bude obezbedio da rade i pokazao da ceni znanje – taj neće moći da upravlja.

Premijer je danas obišao Brodogradilište "Vahali" u Sremskoj Mitrovici i prisustvovao svečanom "krštenju" rečnog putničkog kruzera, vrednog 20 miliona evra.

Brod "MPS Thomas Hardy", u vlasništvu švajcarske kompanije "Scylla AG", dugačak je 135 metara, širok 11,45 metara, a težak 1.100 tona. 

Ovaj putnički kruzer može da primi 172 putnika u 76 kabina i 10 apartmana.

Kompanija "Vahali", koja u sektoru brodogradnje neprekidno radi skoro 90 godina, 2005. godine je potpisala ugovor o saradnji sa vlasnikom beogradskog brodogradilišta, kad je "Vahali" počeo njegovu veliku obnovu i opremio ga najsavremenijom mehanizacijom i alatima u vrednosti od 2,5 miliona evra. 

Od 2006. do 2016. godine, "Vahali" je sagradio trupove za više od 50 plovnih bagera, tri tankera, tri rečna kontejnerska broda, jedan pomorski kontejnerski brod i više od 25 rečnih putničkih brodova.

Brodogradilište "Vahali" u Zasavici kod Sremske Mitrovice osnovano je 2013. godine i predstavlja najveće i najvažnije brodogradilište te kompanije u regionu.

Pored izgradnje novih brodova, brodogradilište obavlja i sve vrste remonta u sektoru brodogradnje. 

Kupac kruzera iz Sremske Mitrovice "MPS Thomas Hardy", švajcarska kompanija "Scylla AG", više od 30 godina je operater luksuznih krstarenja evropskim rekama.

"Vahali" je do ove godine za švajcarsku kompaniju izgradio više od 13 brodova te vrste.

Kompanija "Vahali" je osnovana 1923. godine u Holandiji, u blizini Arnhema na reci Val, po kojoj je i dobila ime, a "brodogradilišnu porodicu" trenutno čini oko 350 zaposlenih u Srbiji i Holandiji. 

Kako ističe kompanija "Vahali", otkako je premestila svoju proizvodnju iz Beograda u Zasavicu, postala je važan član lokalne zajednice sa brojnim donacijama i drugim vrstama podrške lokalnim ustanovama, sportskim klubovima, školama... 

Ta kompanija učestvuje i u državnom projektu dualnog obrazovanja, obezbeđujući praktičnu obuku srednjim tehničkim školama u regionu i saradnju sa Mašinskim fakultetom u Beogradu, kako bi se omogućila stručna praksa studentima pomorske arhitekture i brodogradnje.

"Vahali" je u postupku osnivanja sopstvenog centra za obuku brodograditelja u Mačvanskoj Mitrovici, a nedavno je osnovao i "Fondaciju Zasavica", čiji je cilj da mladim ljudima u Srbiji obezbedi školarinu i stipendije, kao i pomoć i podršku svojim zaposlenima i njihovim porodicama u različitim slučajevima.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво