Karavan omladinskog preduzetništva za zapošljavanje mladih

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je bitno da se država okrene oko 150. 000 mladih između 15. i 24. godine koji "niti se školuju, niti rade", te da se za njih organizuje "Karavan omladinskog preduzetništva".

Savet za omladinsko preduzetništvo Privredne komore Srbije u saradnji sa organizacijiom Privredni forum mladih, Studentskom konferencijom Univerziteta Srbije i Ministarstva privrede u godini preduzetništva organizuje "Karavan omladinskog preduzetništva".

Čadež je, na konferenciji za štampu, ukazao da je prvi put u novijoj istoriji Vlada Srbije proglašavanjem 2016. godinom preduzetništva, preduzetništvo postavila kao prioritet svoje politike.

Cilj Karavana je, kako je objasnio, da u godini preduzetništva mlade širom Srbije upozna sa mogućnostima zapošljavanja, osnivanja preduzeća, ukaže na preduzetništvo kao veliki potencijal.

Prema njegovim rečima 150. 000 mladih koji niti rade niti se školuju su poražavajući podatak kojem društvo mora da se posveti.

Takođe, je, s tim u vezi ukazao i na uvođenje sistema dualnog obrazovanja, kojim se, takođe, bori protiv nezaposlenosti mladih.

Čadež je rekao da je sistem dualnog obrazovanja potreban Srbiji, jer već sada dve trećine đaka upisuje stručne škole, ali i konstatuje da iz njih danas ne izlaze sa konkretnim znanjem potrebnom u modernom poslovnom okruženju.

U cilju podsticanja preduzetništva PKS je proširila svoje usluge na onlajn sistem, tako da svi mogu podatke o tavranju firmi dobiti 24 sata.

Savetnik u Ministarstvu privrede Dušan Korunoski podvukao je da, ako se ne bude našlo mesta za 150. 000 mladih koji se ne školuju i ne rade društvo nema budućnost.

Ministarstvo, prema njegovim rečima, nada se da će mladi da iskoriste godinu preduzetništva da se okušaju u rizičnom osamostaljenju koje celom društvu donosi dobit.

Korunoski se prisetio da je, krajem osamdesetih, početkom devedesetihtih godina, kada se osamostalio, bio suočen sa otporom kako u porodici, tako i društva.

"U moje vreme svi su bili protiv mene. Mi koji smo se osamostaljivali početkom devedesetih nismo imali podršku ni države ni porodice. Danas mladi, sa ovom vladom, imaju mnogo više sasansi, pomoć, mentoringa, sredstava za početak. Ova generacija mladih preduzetnika trebalo bi da pokaže više entuzijazma i odlučnosti nego moja generacija", poručio je Korunoski.

Direktor firme "KrelTive" Nemanja Timotijević preneo je svoj primer za uspešnost mladih preduzetnika.

Timotijević je rekao da je njegova firma počela pre četiri godine sa radom na osnovu samo entuzijazma par ljudi, a da danas broji 30 zaposlenih, i da je godinu i po dana prisutna i na tržištu Ujedinjenih Arapaskih Emirata.

Prema njegovim rečima, kada je on pokretao firmu nije još bilo toliko svesti o značajau malih i srednjih preduzeća, što se znatno promenilo danas.

Koordinator projekta Vladimir Radovanović preneo je da "Karavan" ima za cilj da se u godini preduzetništva mladi širom teritorije Srbije edukativnim i informativnim programom upoznaju sa mogućnostima i izazovima koje Vlada Srbije i Ministarstvo privrede stavljaju pred njih.

Cilj je pospešivanja novoosnovanih preduzeća koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, smanjiti nezaposlenost i dopriineti jačanju domaće privrede. U prvoj fazi Karavan će od 17. februara do 11. aprila obići regionalne studentske centre - Subotica, Novi Sad, Kragujevac, Novi Pazar, Niš.

Na kraju prve faze planirana je petodnevna konferencija u Beogardu, sa ciljem da iz nje iznedri 60 uspešnih mladih preduzetnika. U drugoj fazi, od 16. maja do 16. septembra Karavan će obići većinu gradovana teritoriji Srbije od Subotice do Vranja i Prijepolja u kojima postoje kapaciteti za organizaciju panela.

U oktobru će u Beogradu biti održana konferencija na temu „Sprovođenje i pospešivanje startap ekosistema" kojom se završava druga faza projekta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 11. feb 2016, 08:35)
anonymous [neregistrovani]

Joj !

Nikad kraja izmisljotinama i nekim maglovitim akcijama. Taman covek pomisli da smo se oslobodili worksopova i sajmova zaposljavanja, kad evo nove ujdurme. Karavan zaposljavanja !
Definitivno je jasno da se ovih neoliberalnih ujdurmi nikad necemo osloboditi.

(sreda, 10. feb 2016, 15:25)
Dušan [neregistrovani]

A šta sa onima oko tridesete godine?

A šta ćete sa ostalima. I koli se plača taj karavan.