NBS: Rešenje Privredne banke za kredite u francima je njena slobodna odluka

Aktivnosti koje je Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik Privredne banke Beograd, preduzela u vezi sa stambenim kreditima te banke indeksiranim u švajcarskim francima, nisu nametnute ni zakonskim ni podzakonskim aktima, već su posledica slobodne volje lica koja su ovlašćena da zastupaju interese banke u stečaju, ističu u Narodnoj banci Srbije.

Osnovni cilj aktivnosti bilo je unovčenje imovine stečajnog dužnika radi najpovoljnijeg namirenja stečajnih poverilaca. Svi potezi su rezultat dogovora zastupnika Privredne banke u stečaju i lica kojima je ta banka pre stečaja odobrila stambene kredite u francima, objašnjeno je agenciji Beta u NBS.

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" saopštilo je juče da je Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik Privredne banke, omogućila konverziju stambenih kredita u švajcarskim francima u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita za sve dužnike te banke.

U "Efektivi" su nezadovoljni što takvu konverziju kredita u francima NBS ne omogući svim korisnicima.

"Još jednom tražimo od države i NBS da zaustave banke u pljačkanju građana ove zemlje i reše problem, kao što su to uradile zemlje u okruženju, kao što su uradili u slučaju PBB banke", navela je "Efektiva".

NBS je podsetila da je, u okviru Odluke o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi s kreditima indeksiranim u stranoj valuti, ponudila olakšice korisnicima takvih kredita, dok je istovremeno podsticala i ohrabrivala, kako banke, tako i korisnike kredita, da dogovorno pronađu odgovarajući model otplate koji će biti najbolje rešenje za obe ugovorne strane.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 13. feb 2016, 23:03)
Nenad [neregistrovani]

Samo pošteno i sve će biti u redu.

Banke su same nudile kredite u švacarcima građanima koji su došli (i dobili) evre. Dakle kredit je samo indeksiran u francima. Obećali su (tada Volksbanka sada Sberbanka) -da će, ako se ovo desi sa rastom franka samo prebaciti kredit u evre (što sada traž Efektiva). Nisu to stavili u ugovor, već potpuno suprotno - mogućnost obezbeđenja kredita još jednom hipotekom. Znači - znali su šta rade - što se prosto zove: prevara.

(četvrtak, 11. feb 2016, 12:14)
anonymous [neregistrovani]

Sredstvo placanja

A meni rekose da je dinar jedino sredstvo placanja u Srbiji...

(sreda, 10. feb 2016, 14:42)
anonymous [neregistrovani]

Neustavnost ili ustavnost

A NBS neće da kaže da je i ona kao poverilac tražila da se konvertuju u evre po kursu na dan uzimanja i da je u tom slučaju volja Narodne Banke Srbije -a bila ustavna ?

(sreda, 10. feb 2016, 14:39)
Синиша Куручев [neregistrovani]

Да ли ми верујете, да ли ми верујете?

Ево ја по савету гувернерке покушавам да се договорим са банком а она неће???