Dualno obrazovanje po austrijskom receptu

Srbija i Austrija potpisale su Memorandum o saradnji u razvoju dualnog obrazovanja kod nas. Austrija na tom polju ima veliko iskustvo, model dualnog obrazovanja jedan je od njenih glavnih izvoznih proizvoda.

Austrija će u naredne tri godine pomoći da Srbija uspostavi dualni sistem u srednjem stručnom obrazovanju, a austrijske kompanije koje posluju kod nas primaće učenike na praksu. Prvi korak je uvođenje nove profesije – špeditera i reformisanje zanimanja bankarskog službenika i trgovca.

 

"Austrija i naša privredna komora učiniće sve da Srbija, kad je reč o dualnom obrazovanju, postane najbolji primer u Evropi. Najbolji recept suzbijanja nezaposlenosti mladih jeste kombinacija obuke u preduzećima i školama. Evropa se suočava sa velikim problemom nezaposlenosti mladih, koji zemlje sa dualnim obrazovanjem nemaju", kaže Kristof Lajtl, predsednik Privredne komore Austrije.

Za uspešan sistem dualnog obrazovanja, neophodna je jaka privredna komora. Prvi koraci su učinjeni – utvrđeno je koja su zanimanja potrebna srpskoj privredi, a konačan spisak očekuje se u narednih nekoliko nedelja.

"Ovde se radi o delu obrazovanja koje preuzima privreda. Te škole su dakle namenjene za neke zanate, neke usluge, da li su ekonomske, pravno-birotehničke, sve ostale, da bi se to dete u toj sferi dalje razvijalo i naučilo šta je moderno i šta je aktuelno u toj industriji. Čini mi se da to danas te škole ne pružaju, i ne mogu da pružaju bez zaista učešća kompanija", navodi predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Tri četvrtine srednjoškolaca pohađa stručne škole koje ih obrazuju za uslužne profesije. Zato je, kaže ministar obrazovanja, najbitnije razviti model zanatskog obrazovanja koji odgovara potrebama privrede i našem mentalitetu i kulturi.

"Ono što je teško i što je ozbiljan sledeći korak – kako ih zainteresovati za rad u oblasti metalske, drvoprerađivačke, kožarske, tu je potrebno da razvijamo poverenje u model i da motivišemo đake da upisuju te profile", kaže ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Odmah po potpisivanju Memoranduma, deo austrijske pomoći Srbiji predsednik Privredne komore Austrije uručio je srpskom kolegi. Ocenivši da je dualno obrazovanje u Srbiji dete koje tek treba da raste – i daruje, ali i Privredna komora Srbije modernizuje, predsedniku Komore uručio je ček od 10.000 evra pomoći.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 10. feb 2016, 05:42)
Bozic CH [neregistrovani]

U pravom smjeru

Siguran sam da ce uvodjenje prakse u skole itekako pomoci mladim ljudima da svate sta je zivot i od cega se zivi.Brze promjene ce djecu sa ulica vratiti u normalan zivot sto je u ovom momentu najneophodnije.Red i radne navike Koje smo odavno izgubili su toliko potrebne da bez njih je ziot nezamisliv. Naravno da ce to biti vrlo tesko jer smo mi navikli djecu na zivot bez obaveza i te navike se vrlo tesko mijenjaju.Zato mislim da smo na dobrom putu.