“Zakon o platama ne žele oni koji se plaše transparentne zarade“

Naknada za minuli rad se neće menjati, kao ni naknade za bolovanje i godišnje odmore, koje će se i dalje računati na osnovu prosečne plate u prethodnih 12 meseci, a tražiće se i veća odgovornost rukovodilaca u organima lokalnih samouprava, rekla je za RTS potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički. "Sutra očekujem dogovor", poručila je ministarka.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni sindikati "Nezavisnost" organizovali su ove nedelje štrajk upozorenja tražeći povlačenje Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru. Za sutra je zakazan sastanak kod premijera.

Sindikati su naveli da su zadovoljni rešenjem za minuli rad i naknade za zarade.

"Predviđeno je, kada je reč o minulom radu, da on ostane kao što je bio do sada, isto je definisan, potpuno u skladu sa Zakonom o radu", istakla je ministarka Udovički.

Prema njenim rečima, originalni predlog nije bio da se ukine minuli rad, nego da se zakonom uvede napredovanje u karijeri, ali se od toga, tokom pregovora, odustalo.

Nacrt zakona predviđa da se, kada su u pitanju naknade za bolovanje i odmor, u jednom delu sistema one računaju na osnovu osnovne plate, a u drugom na osnovu prosečne zarađene plate, rekla je Udovički.

"Kao y zdravstvu, gde postoje velike razlike u odnosu na osnovnu platu, za koje se nadamo da će se uneti kao redovan deo koeficijenta, uvećati koeficijent. Odustali smo i od toga, ostaje prosečna plata za 12 meseci, za ceo sistem", rekla je ministarka.

U najnovijem predlogu pojavili su se članovi kojih nije bilo u prethodnom. Tako u članu 39 piše da će sva davanja, kao što su naknade za bolovanja ili godišnje odmore, biti isplaćivana samo ukoliko ima sredstava u budžetu.

Udovički je rekla da su osnovice za plate koje zavise od budžeta lokalnih samouprava novina, pošto će za lokalne samouprave koeficijenti biti svi isti, što ranije nije bio slučaj.

Ministarka je član 39 protumačila u smislu da, kako je rekla, postoji logična mogućnost da budžeti različitih lokalnih samouprava ne mogu da pokriju sve rashode.

"Taj član se odnosi na obavezu rukovodioca organa da tako rukovodi, da se uklopi u budžetsko ograničenje. Ne možete da angažujete rad, plaćate prekovremeno, ne uzimajući u obzir da se plaća minuli rad i bolovanje, i da na kraju godine kažete da fali novca", istakla je Udovički.

Govoreći o saradnji sa ministrom Vujovićem, koji je izgledao manje popustljiv u pregovorima, Udovički je rekla da im je u ekonomskoj logici sve bilo jasno, ali da je pravni sistem Srbije složen, te da je razumela situaciju u kojoj su sindikati.

"On samo želi da bude siguran da je Zakon tako napisan, da je jasno da rukovodilac, koji odgovara za finansijsko trošenje svoje organizacije, mora da svoje poslovanje uklopi u budžet", rekla je ministarka.

Sindikati traže garancije kao da ne veruju ministrima, već samo premijeru i zato idu kod njega na sastanak. Udovički smatra da radnici nemaju razloga da budu protiv novog zakona.

"Zaista verujem da je ovo zakon koji može da ne želi jedino neko ko se plaši toga da se njegova zarada vidi transparentno u katalogu", istakla je ministarka.

Udovički je objasnila da sistem koji su dizajnirali veoma liči na sisteme sa napredovanjem i vrednovanjem rada, platnim grupama i platnim razredima, u koje se uklapa širok spektar zaposlenih u opštoj državi, i koji su uobičajeni.

"Ono što nam se zamera, da u to ne ulaze javna preduzeća, to bi bilo apsolutno neuobičajeno, jer ona posluju po drugačijim, korporativnim principima", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, posebni zakoni će do kraja odrediti kako će se za koje radno mesto odrediti plata.

"Neće biti lako, jer pored određivanja zarada, mora za svaki resor da se odgovori na neka teška pitanja, kao na primer kako će se pojačati disciplina kako da, kad nekome platite više, platite mu više za veći rad, a ne za kao bajagi rad", smatra Udovički.

Ipak, ministarka je optimista i sutra očekuje dogovor.

"Tu će biti sindikati i nezavisna tela, predstavnici organa kojima se, na ovaj način, najavljuje da se neće odmah menjati neki elementi u njihovim sistemima", istakla je Udovički.

Ministarka je naglasila da se razgovori vode sve vreme, da se radi godinu i po i da je to indikator koliko teško složene informacije prodiru odozdo nagore.

Udovički je istakla da su katalozi skoro gotovi, ali da je regulacija složena, a odnos ovog zakona i onih koji tek treba da se donesu složen.

broj komentara 10 pošalji komentar
(subota, 06. feb 2016, 08:06)
anonymous [neregistrovani]

Ma koje transparentne zarade !?

Ne plasim se ja uopste transparentne zarade jer je tolika da moze da sluzi samo za zaljenje ili podsmeh.Prema tome ovo je samo neka floskula koju ministarka koristi u svoju odbranu.

(petak, 05. feb 2016, 22:02)
anonymous [neregistrovani]

Srpski privrednici

Alo gospodo iz privatnog sektora, ja stvarno ne znam sta vi proizvodite...a svaki dan slusam kako vi izdrzavate javni sektor.Dajte da vidimo koje povlastice imate od strane drzave, koliko prijavljujete od onoga sto uradite, kako placate radnike i koliko, sta im radite kad odu na bolovanje ili na porodiljsko....Nikada necete biti kao drzavni sektor jer jednostavno vi ste pravi profiteri, a drzavne fime su gubitasi zahvaljujuci vama.Ne znam da u kuci imam jednu stvar a da je proizvedena u Srbiji, jer dobro znam sta se prodaje u radnjama.Da budemo iskreni platite radnika, a kajmak stavite u dzep, sto bi reko gazda radniku kad bi mu radnik pohvalio novog mercedesa.Radi ove godine jos vise i vrednije, pa cu na kraju kupiti jos boljeg i jaceg mercedesa....Jad i beda, naroda malo vise da cita, a manje da gleda TV....Plasim se da nam od mozga nece ostati nista jer ce svi u politiku....

(petak, 05. feb 2016, 21:09)
anonymous [neregistrovani]

@Дај предлог

Предлог посподине или госпођо управо јесу платни разреди, који би утврдили колико неко може новаца да прима са својом стручном спремом. Немамо ми из јавног сектора никакве привилегије у односу на вас из приватног, јер су нама сечене плате а не вама. Људи који су по образовању професори не могу имати мању плату од чистачица у ЕПС-у. То једноставно не иде, и није праведно. Појединци мисле да јавни сектор не ништа привређује и да се стално пезразложно буни. По некима образовати некога није привређивање.

(petak, 05. feb 2016, 14:35)
anonymous [neregistrovani]

daj predlog

za ovako nesto sto pises! Po tebi sta bi trebalo: da se cistacicama smanji plata a nastavnicima ostane ista ili da cistacicama ostane ista a nastavnicima znatno poveca plata???

(petak, 05. feb 2016, 13:58)
anonymous [neregistrovani]

javni sektor

Kome se ne svidja rad u javnom sektoru nek da otkaz i nadje bolje uhljebljenje u privatnom,pa ne mozete vi dovijeka sve moguce povlastice imati,na ustrb nas koji stvarno nesto privredjujemo i radimo 6 dana sedmicno po 10 sati za istu ili manju platu

(petak, 05. feb 2016, 13:36)
anonymous [neregistrovani]

Javni sektor

A zašto vi mislite da mi koji radimo u javnom sektoru idemo na bolovanje? Mnogi od nas dolaze bolesni jer sa platom od 26.000 dinara teško da može da se preživi I bez odbijanja za bolovanje.

(petak, 05. feb 2016, 11:11)
Dusica K. [neregistrovani]

Zakon o platama je nasušna potreba Srbije

U našoj državi već decenijama postoji nepravedna raspodela ličnih dohodaka (npr. bilo koja čistačica u EPS-u je "jača" od svakog nastavnika). Vreme je da se ispravi anomalija. Podrška za Vladu.

(petak, 05. feb 2016, 10:52)
Pera Dangubić [neregistrovani]

RE:Putuj Evropo...

Da li nam je neko predočio odnos radnika koji koriste bolovanja u javnim i privatnom sektoru? Kako to da radnik kod privatnika i ne pomišlja da zbog kijavice i vrtoglavice kod kuće odleži par dana? Koliko su dece rodile mlade majke koje rade u jednom, a koliko u drugom sektoru? Šta tu može da se promeni?

(petak, 05. feb 2016, 09:16)
anonymous [neregistrovani]

tempo pasa

vise od tri godina kako se ministarka sprema da donese i sprovede nekakav zakon u delo a jos uvek se govori "trebalo bi"!

(petak, 05. feb 2016, 09:03)
anonymous [neregistrovani]

Putuj Evropo...

Znaci ako smo na bolovanju primamo naknadu samo ukoliko ima sredstava u budzetu? Nadam se da smo dotakli dno, jer od ovoga nema gore!