Читај ми!

Zelena energija poskupljuje struju u Evropi

Na evropskim berzama veleprodajne cene struje su na istorijskom minimumu. Međutim, u zapadnoj Evropi cena kilovat-časa raste. Trgovci u regionu najavljuju jeftinije kilovate za privredu. Ta situacija je povoljna i za EPS, koji ove godine ne planira poskupljenje, ni za privredu, ni za domaćinstva.

Od berze do berze, veleprodajne cene struje se razlikuju, ali su svuda niže nego lane. Kreću se od 22 do 30 evra po megavat-času, što je i dvostruko jeftinije nego prošle godine.

Istovremeno, za građane i privredu u zapadnoj Evropi struja je sve skuplja. Takvo cenovno stanje je posledica smanjene privredne aktivnosti, blage zime i klimatskih promena.

Ipak, glavni razlog je sve više zelenih kilovata, što potvrđuje i Goran Tanić iz Agencije za energetiku.

"Cene kod krajnjih potrošača imaju rast upravo zbog ovog učešća obnovljivih izvora, obzirom na to da se oni finansiraju iz povlašćenih, subvencionisanih tarifa koje plaćaju svi krajnji potrošači", kaže Tanić.

Izvršni direktor Srpske berze struje (Sepeks) Miloš Mladenović kaže da je većina kupaca u Evropi nezadovoljna tim rastom cene na malo, imajući u vidu da tržišna cena na berzama nikada nije bila niža.

Čista energija je neophodna jer smanjuje zagađenje, ali ceh plaćaju i potrošači i drugi proizvođači električne energije. Neke evropske zemlje već najavljuju smanjivanje podsticaja za energiju iz obnovljivih izvora.

"Konačno je svima jasno da je neophodno obezbediti određen udeo tih konvencionalnih izvora, poput uglja ili nuklearnih elektrana, koje moraju da čine sistem stabilnim. Vi ne možete samo na vetru, suncu, kojih je veliki udeo, bazirati kompletan rad sistema", kaže Miloš Mladenović.

U Srbiji, tržište struje je liberalizovano. EPS i dalje snabdeva 96 odsto privrede, kao i sva domaćinstva, gde cenu još reguliše država. Obnovljivi izvori energije tek se razvijaju.

"Kod nas, za sada, nema negativnih posledica velikoprodajne cene, obzirom na to da je cena električne energije u Srbiji daleko, daleko niža nego što je u Evropi, tako da se te posledice ne osećaju", navodi Goran Tanić.

U regionu, procenat energije koja se dobija iz obnovljivih izvora je manji, pa je i cenovni poremećaj blaži. Trgovci strujom najavljuju povoljnije ugovore za velike potrošače i kod nas.

Srđan Resavac, regionalni direktor kompanije GEN-I, ističe da se upravo pad cene na veletržištu reflektuje na maloprodajnu cenu.

"Tako da za naredne ugovorne periode, kupci sa pravom mogu da očekuju i cenu nižu za 10 odsto nego što imaju u ovom periodu", kaže Resavac.

Sa početkom rada Sepeksa treba očekivati povoljnije uslove u trgovini električnom energijom. Prve transakcije će početi do kraja februara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво