Manje subvencije za ratare, premije za mleko ostaju iste

Uredbom Vlade Srbije o raspodeli podsticaja u poljoprivredi u 2016, subvencije za ratarsku proizvodnju smanjene su na 4.000 dinara po hektaru, dok će premije za mleko ostati sedam dinara po litru.

Nova uredba, koju je Vlada usvojila 30. januara, predviđa da osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju bude 2.000 dinara po hektaru, dok je isti iznos po hektaru predviđen i za regres za đubrivo.

Subvencije za ratarsku proizvodnju po hektaru u 2015. bile su 12.000 dinara, od čega 6.000 dinara u novcu i 6.000 dinara za mineralno đubrivo i gorivo. Pravo na njih imala su registrovana gazdinstva za najviše 20 hektara.

Podsticaji u stočarstvu kretaće se od 60 dinara za roditeljske kokoške do 25.000 dinara po grlu za priplodne mlečne i tovne krave.

Uredbom su predviđeni i podsticaji za kvalitetne priplodne matice šarana i pastrmke, od po 500 i 300 dinara po grlu, dok su podsticaji za proizvodnju konzumne ribe 10 dinara po proizvedenom kilogramu.

Podsticaji za košnice pčela biće 600 dinara po košnici.

Direktna plaćanja za podsticaje poljoprivrednicima, kako je navedeno u Uredbi, iznosiće oko 16,9 milijardi dinara, od čega je za premije za mleko opredeljeno 3,4 milijarde, za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju i za regres za đubrivo po oko 3,5 milijardi, a za regres za troškove skladištenja u javnim skladištima 500.000 dinara.

Za organsku proizvodnju u ovoj godini predviđeno je 92 miliona dinara, a za očuvanje biljnih i životinjskih genetičkih resursa 58 miliona dinara.

Za kreditnu podršku poljoprivredi obezbeđeno je 600 miliona, a za posebne podsticaje je oko 232 miliona dinara.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. feb 2016, 20:16)
anonymous [neregistrovani]

Bruka!

Bruka i sramota! u vremenu kada je u celoj evropi i okruzenju subvencija oko 300 E po hektaru i otkupne cene su prilagodjene tome, sto znaci da zarade na proizvodnji jedva da ima u boljim godinama, oni i onako rekordno malu subvenciju smanje za dve trecine odjednom i nenajavljeno. Ovako imamo 10%!!! - nije matematicka greska! -subvencija u odnosu na region!
Bravo ministarstvu poljoprivrede i svim nadleznima, nikada ovako los rad sa njihove strane nije zabelezen zadnjih petnaestak godina, to je rekord!
A pricali da ce budzet poljoprivrede biti razvojni. kome verujete, ocenite sami!

(ponedeljak, 01. feb 2016, 19:51)
anonymous [neregistrovani]

Ore Mile...

Smanjiti subvencije za ratarsku proizvodnju i to toliko, pa da li je to normalno. A vamo se daju subvencije strancima po 9000 evra za svako radno mesto u fabrici cipela i još štošta.
Pa od čega mi živimo od te poljoprivrede ili možda jedemo te cipele. Nebulozno i sramotno.

(ponedeljak, 01. feb 2016, 19:38)
Milos Canada [neregistrovani]

Malo

Vlada treba puno vise da podupre sve proizvodjace I da koristimo sve sto mozemo. Kanada tj vlada drzi monopol od psenice do jaja I oni su garant otkupa I ulaganja