Читај ми!

Ministarstvo finansija: U januaru suficit 33 milijarde dinara

U prvom mesecu ove godine ostvaren je suficit budžeta u visini od 33 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su u januaru ostvareni u iznosu od 93,7 milijarde dinara, dok su rashodi iznosili 60,7 milijardi.

"Treba napomenuti da ovaj izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika budžeta", objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Poreski prihodi, kako je navedeno, iznosili su 72,9 milijardi, a najveći deo čine uplate PDV-a u iznosu od 36,6 milijarde.

Sledeći najveći prihod zabeležen je na osnovu akciza u iznosu od 27,7 milijardi dinara.

"Ovakvom ostvarenju prihoda od akciza najviše je doprinela izuzetno dobra naplata akciza na duvanske proizvode", konstatuju u Ministarstvu.

Preostali poreski prihodi su naplaćeni, kako piše, u skladu sa očekivanjima.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 20,7 milijardi dinara, od čega je 12,7 milijardi dinara prihod na osnovu licenci za korišćenje mobilne mreže četvrte generacije.

Kada je reč o rashodima, oni iznose 60,7 milijardi dinara. Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,8 milijardi dinara, dok su transferi OOSO iznosili 13,8 milijardi.

"Uobičajeno je da su u januaru i februaru ukupni rashodi niži od mesečnog proseka s obzirom na manji broj radnih dana i tek započete procedure javnih nabavki", navodi ministarstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара