Banatski proizvođači pronašli računicu i oživeli farmu svinja

Cena žive mere svinja treći put za godinu dana pala je ispod granice rentabilnosti. Trenutno sa 110 dinara za kilogram, stvaraju se gubici od 1.000 do 1.200 dinara po komadu, kažu banatski proizvođači svinja. I pored ovako sumorne statistike, dvojica proizvođača su se udružila i oživela farmu svinja koja nije radila 30 godina.

Farma svinja porodice Vignjević iz Lazareva kod Zrenjanina pre ove bila je puna – daleke 1986. godine. Ni sada ne bi bilo 300 svinja u turnusu da mašinskom inženjeru Simi Vignjeviću poslovnu saradnju nije predložio doktor veterine Aleksandar Rodić.

"Izbor prasadi je njegov, izbor hrane je njegov, a što se tiče hranjenja, to preuzimam ja – od pravljenja hrane i ostalog. Turnus nam traje neka tri do tri i po meseca u zavisnosti od toga kakva se klasa dobije, da li su manje ili veće težine", kaže Simo Vignjević.

Ortačko udruženje muči niska cena tovljenika i uvoz jeftinog mesa, ali su zasad uspeli da obezbede siguran plasman u klanicu "Mrkšićevi salaši", koja ima drugačiju poslovnu politiku.

"To su svinje koje su danas na farmi, a sutra u maloprodajnim objektima. Reč je o svežem mesu, koje ljudi prepoznaju, za razliku od uvoznog mesa, koje je par puta zamrzavano i odmrzavano", naglašava veterinar Aleksandar Rodić.

Prilikom udruživanja za tov svinja, kažu stručnjaci, najbolje je da klanice preuzmu obavezu organizatora proizvodnje, da u sistem uključe proizvođače stočne hrane i farme koje bi proizvodile prasad.

"Smatram da bi bilo najbolje možda neki zadružni vid organizovanja tih poljoprivrednih proizvođača, kao i da se potpisuju ugovori sa klanicama, jer samo tako će oni znati da imaju siguran otkup na godišnjem nivou", kaže Gordana Aćimac iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanina.

U Evropskoj uniji su proizvođači često i akcionari u klanicama, a kod nas udruženja stočara pokušavaju da utiču na poboljšanje statusa usmeravajući svoje predloge ka državi. Jedan je da se zabrani uvoz živih tovljenika, jer su trenutno oni koji se proizvode u Srbiji najjeftiniji u Evropi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво