Tabaković: Pomeranje deviznog kursa nije zabrinjavajuće

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je trenutno slabljenje dinara uzorkovano pojačnim potrebma za plaćanjem i uvozom energenata.

Pomeranje deviznog kursa nije zabrinjavajuće i sezonskog je karakteta, kaže guverner Jorgovanka Tabaković. 

Jorgovanka Tabaković je novinarima u NBS kazala da je trenutno slabljenje dinara uzorkovano pojačnim potrebma za plaćanjem i uvozom energenata.

Tabaković je podsetila da je od početka godine do danas dinar oslabio prema evru 1,1 odsto i da je NBS na međubankarskom deviznom tržištu prodala 150 miliona evra kako bi se sprečilo veće dnevno pomeranje kursa.

Ona je istakla da nije moguće proceniti kakav će biti devizni kurs u narednom periodu i ukazala da na to utiču spoljne okolnosti na koje Srbija ne može da utiče.

Po rečima guvernera, održavanje stabilnosti deviznog kursa pomoću deviznih rezervi ne može da se smatra troškom. Kako je navela, neto efekat intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu prošle godine bio je pozitivan.

Dalji smer monetarne politike određivaće, kako je rekla, okolnosti i neće biti zabrinjavajućih poteza.

"Na Srbiju mnogo mnogo više dešavanja u Američkim federalnim rezervama, dok je politika Evropske centralne banke bitna zbog toga što dve trećine banaka koje posluju na ovom tržištu ima matične banke u evropskim zemljama", kazala je Tabaković.

NBS je potisala Memorandum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu.

broj komentara 0 pošalji komentar