Putnički vozovi sele se u Prokop do kraja godine

Državni sekretar Ministarstva građevine, infrastrukture i saobraćaja Miodrag Poledica kaže za RTS da se očekuje da do kraja godine sav putnički saobraćaj sa železničke stanice u Savskom amfiteatru bude izmešten u stanicu Prokop.

Miodrag Poledica je, neposredno pred otvaranje projekta koji traje još od 1977. godine, rekao da će se u narednih šest meseci putnički vozovi postepeno preusmeravati na Prokop.

Očekuje da do kraja godine sve međugradske linije idu sa Prokopa.

Već u narednih šest meseci postepeno ćemo prebacivati putnički saobraćaj, prebacićemo sve nove vozove i puštaćemo ih prema Nišu, Novom Sadu, Subotici, rekao je Poledica u razgovoru za Dnevnik RTS-a.

Dodao je da će ovu stanicu koristiti najmanje 10.000 putnika i istakao da je u okviru prve faze izgrađen kompletan železnički saobraćaj koji će to izmeštanje omogućiti.

"Uradili smo osam kolovoza, pet perona... Takođe, kompletne železničke infrastrukturne, telekomunikacione, sigurnosne uređaje i elektro postrojenja", rekao je Poledica.

Dodaje da u drugoj fazi treba da se izgradi stanična zgrada, ali i da je plan da se pored toga napravi i moderan poslovni centar.

"Pored završenog staničnog dela moramo da uradimo i bolje pristupne veze sa Bulevarom kralja Aleksandra, ali kasnije i vezu sa auto-putem", kaže Poledica.

Prema njegovim rečima, za završetak radova potrebno je 18 meseci od trenutka kada bi se nastavak radova ugovorio.

Inače, za prvu fazu je potrošeno 26 miliona evra, a reč je o novcu iz kuvajtskog kredita. Čak 80 odsto radova obavila su srpska preduzeća okupljena oko "Energoprojekta".

U "Železnicama Srbije" procenjuju da je za drugu fazu potrebno 40 miliona evra, a veruju da je do sada za taj projekat potrošeno 90 miliona evra.

broj komentara 0 pošalji komentar