Vujović: Minuli rad neće biti ukinut

Ministar finansija Dušan Vujović kaže za RTS da novim zakonom o platama u javnom sektoru minuli rad neće biti ukinut. Moj zadatak je da čuvam budžet, a oni koji hoće da ruše državu neka to rade na drugom mestu, poručuje ministar.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dušan Vujović je rekao da se u zakonu o platama u javnom sektoru nije ni pominjao minimalac kao iznos na koji će se obračunavati umanjenje zarade prilikom odlaska na bolovanje i godišnji odmor.

"Bolovanja odnosno naknada tokom godišnjih odmora biće jednaka osnovnoj plati, a ne minimalcu. Prosečna plata je nešto što se traži, ali mislim da bi to ugrozilo budžet. Mi se zalažemo za to da ove plate, bolovanja i godišnji odmori budu isti kao u prethodnoj godini", istakao je Vujović.

Prema njegovim rečima, naknadu za dežurstva će imati oni koji tog meseca rade i dežuraju.

"Oni koji odlaze na godišnji odmor dobiće osnovnu platu, ne mogu da dobijaju dežurstva jer taj fond za dežurstva mora da ostane neokrnjen da bi drugi mogli da nastave da rade", naveo je ministar finansija.

Vujović je naglasio da minuli rad nipošto neće biti ukinut.

"Prvo, prelazak na novu matricu plata valorizovaće kompletan istorijski ostvaren minuli rad. Drugo, u budućnosti će se minuli rad valorizovati u okvirima budžetskih mogućnosti", rekao je Vujović.

Kako je najavio, u zakonu će biti i učinka, ali i svih drugih elemenata i ujednačavanja među sektorima.

Odgovarajući na spekulacije medija da je izjavio da "oni kojima se ne dopada ovaj zakon, mogu da idu iz Srbije", Vujović je naveo da tako nešto nije pominjao.

"Ja sam samo rekao, pogledavši sve zahteve, da time može direktno da se probija budžet, a samim tim i država. Rekao sam da je moj zadatak da čuvam i budžet i državu. Oni koji misle da mogu da ruše državu, mogu to da rade na nekom drugom mestu", napomenuo je Vujović.

Istakao je da je njegov apel da se protegnemo isključivo u okviru gubera i da jedna grupa ljudi ne može sebi da povećava prihode na račun svih osam miliona građana Srbije.

Kada je reč o navodnim nejasnoćama sa ministarkom Kori Udovički, Vujović je odgovorio da tu nema tu nikakvog nerazumevanja.

"Proces dogovaranja još uvek traje. Mi smo prošle nedelje konstatovali da postoje neki zahtevi koji se ne uklapaju u budžetska ograničenja. Prema tome, ja sam izrazio zabrinutost", napomenuo je ministar finansija.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je ponudio ostavku ako se ne prihvate ta rešenja, Vujović je ukazao da bi bilo u redu da podnese ostavu ako ne može da očuva budžet.

"Ja sam rekao da ako ne mogu da radim svoj posao, drugim rečima, ako mi pojedinačni zahtevi ruše budžet, a to je po Zakonu o ministarstvima moja osnovna nadležnost, onda ja ne mogu da vršim svoju funkciju. Prema tome, bilo bi u redu da podnesem ostavku ako to ne mogu da uradim", naglasio je Vujović.

Govoreći o izjavama zaštitnika građana da zakonom nisu obuhvaćeni radnici u javnim preduzećima, Vujović je naglasio da po definiciji javnog sektora, javna preduzeća i ne ulaze u takvo određenje javnog sektora.

"To će biti regulisano drugim zakonima i pravilima. Ovim se ne odustaje od upravljanja tom oblašću, samo ona nije predmet ovog zakona", rekao je ministar finansija.

Vujović je istakao da veruje da će dogovor o zakonu o platama biti postignut do kraja nedelje.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 27. jan 2016, 14:09)
Дванаест година до пензије! [neregistrovani]

Одг.Приправнику

Искористи ту шансу и гурај даље. До пензије ти је предалеко, а ко зна како би ти то утицало на лични коефицијент и на просек пензије! Биће и роднијих година и бољих прилика...

(utorak, 26. jan 2016, 09:03)
Приправник [neregistrovani]

Прва шанса!

Да ли ће у минули рад ући и ових наших 6 месеци које нам Национална служба даје под именом "Прва Шанса"? Рад за великодушног послодавца који нам Даје Прилику, да после факултета још нешто научимо о трошку државе, а послодавац не даје ни накнаду за путне трошкове... Добија бесплатну радну снагу и субвенције за нова запошљавања! Колико се ту милиона из буџета пребаци новим капиталистима?

(utorak, 26. jan 2016, 08:42)
зоки [neregistrovani]

.

Добро, вероватно си у праву. Него шта је са топлим оброком и регресом за годишњи одмор које јемчи Закон о раду док га већина, напомињем већина, не добија.

(utorak, 26. jan 2016, 07:33)
Seljober [neregistrovani]

Kako to

lepo zvuci minulu rad relikt komunizma, ali se ne setiste reci kako to da jos iz budzeta subvencinisemo sa po hiljadama evra otvaranje radnih mesta. Otpisujemo dugove stranim firmama,dzabe dajemo placeve i prikljucke. Ko tu u koga ulaze?

(utorak, 26. jan 2016, 00:24)
anonymous [neregistrovani]

???

tačno je da poslodavac želi da za poslove daje manju platu, ali na zapadu od te male plate može da se živi, tamo je socjala veća od naše prosečne plate, o čemu vi pričate. Sve što je valjalo, upropastili ste i plata nema gde da se zaradi. Ko će da krene u avanturu privatnog biznisa i ko će mu u ovoj besparici nešto osim hleba kupovati. Iz dobrih firmi ispekcije ne izlaze, kažnjavaju, zatvaraju firme. Ako se tako čuva buđet, na pogrešnom smo putu. Buđet treba da se puni i troši a ne da se čuva. Čuvaju se ovce...

(ponedeljak, 25. jan 2016, 23:01)
anonymous [neregistrovani]

Samoupravni kapitalizam

U kapitalistickom drustvu postoje kupci i prodavci radne snage. Drzava nije sindikalni klub koji ima zadatak da stiti interese radnika. Dobra drzava (a nasa to, bojim se, nije) ima uredjeno trziste radne snage i brine da se svi pridrzavaju propisanih pravila igre.
Minuli rad je uveden u samoupravnom socijalizmu kao oblik rente od drustvenog kapitala cijem uvecanju je radnik doprinosio. Zato je i vezan za radni staz - duzi radni staz, duzi doprinos uvecanju drustvenog kapitala, veci minuli rad.
U danasnjoj Srbiji nema vise drustvenog kapitala. Rentu od kapitala, ako je ima, ubiru vlasnici kapitala, a to vise nisu radnici. Zbog toga nema nikakvog opravdanja za opstajanje ove kategorije u zaradama zaposlenih. Izjava ministra u vezi minulog rada nema ni ekonomskog ni logickog utemeljenja.

(ponedeljak, 25. jan 2016, 22:38)
anonymous [neregistrovani]

suverenitet

Vučićeva vlada je predala finansijski suverenitet stranoj monetarnoj instituciji koja se zove MMF. Interes MMF-a uvek je bio sečenje potrosnje kroz smanjenje plata i svođenje penzija na socijalnu kategoriju što uvek kao rezultat ima recesiju. Mađarska i Poljska su se odavno zahvalile MMF-u na ponudama i same vodile oporavak svojih privreda i rezultati nisu izostali. Grčku je MMF sličnim merama gotovo ekonomski unakazio.

(ponedeljak, 25. jan 2016, 20:42)
dannyfischer [neregistrovani]

gospodine ministre

a i ostali u Vladi Srbije,
ja razumem kad korporativni kapitalizam ili ti bolje i jasnije receno imperijalizam
tezi i uspeva da od nas napravi savremene robove,
ali nerzaumem vasu pomoc njima
jer direktno ugrozavate socijalnu pravdu koja je ionako u teskim mukama
i umesto da radite da se to postepeno vrati srpskom radniku i svim postenim gradjanima Srbije,
vi se gubite u evropskoj magli..