Poreska policija otkrila 13,6 milijardi utajenog poreza

U prošloj godini, poreska policija otkrila je više od 13 i po milijardi dinara utajenog poreza, što je za 50 odsto više nego 2014. godine. Za trećinu je veći i broj podnetih krivičnih prijava.

Koordinator Poreske policije Ivan Ivanović, u intervjuu za RTS, govorio je o rezultatima poreske uprave, presecanju tokova sive ekonomije, odnosu sa drugim inspekcijama kao i optimalnom broju inspektora.

"U 2015. godini podneto je 1739 krivičnih prijava, protiv 2 326 lica, od toga 63 lica je lišeno slobode, a ukupan iznos izbegnutog poreza je 13, 6 milijardi dinara", istakao je Ivanović.

Koliko je urađeno na presecanju tokova sive ekonomije?

Tu smo postigli značajne rezultate, prvo na ranom otkrivanju rada tzv. peračkih i fantomskih preduzeća koja pomažu regularnim preduzećima da izbegnu plaćanje poreza, otkrili smo 201 takvo preduzeće.

Prvi put ste imali priliku da združeno delujete sa ostalim inspekcijama, da li je i to dalo efekte?

Neophodna je saradnja sa drugim državnim organima, MUP-om, carinskim organima, upravom za sprečavanje pranja novca, a u poslednje vreme radimo dosta sa tržišnom inspekcijom i terenskom kontrolom Poreske uprave.

Koji je to optimalan broj inspektora koji bi vam bio potreban za efikasniji rad?

S obzirom na tendenciju da se smanjuje broj zaposlenih u javnoj upravi, ne verujem da ćemo uspeti da postignemo taj optimalan broj, ali trudićemo se da broj inspektora bude između 150 i 200, to bi nam bio i možda optimalan broj.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. jan 2016, 13:05)
anonymous [neregistrovani]

Listu, molim

Nemojte opet bezlično. Dajte listu, bar onih najvećih utajivača, i njihove vlasnike, da znamo ko su ti "biznismeni i patriote". Stalno se priča da javnost ima pravo da zna, ali izgleda samo nebitne stvari.

(ponedeljak, 25. jan 2016, 00:03)
anonymous [neregistrovani]

finansijska

Poreska policija je jedino dobro sto je ostalo iz tradicije SDK-a, nekadasnja finansijska. Al su im tajkuni vezali ruke, mozda se nesto menja....

(nedelja, 24. jan 2016, 15:44)
anonymous [neregistrovani]

konkretno

U vreme kada slusamo samo obecanja kako ce biti....ovo je nesto konkretno. Tim pre sto nije rezultat uteriivanja poreza od sirotinje vec od onih drugih....bilo bi dobro da se u tome istraje.

(nedelja, 24. jan 2016, 15:35)
anonymous [neregistrovani]

hahaha

Pa mi smo najbogatija zemlja na svetu kad ne primecujemo rupu od 13,5 milijardi.

(nedelja, 24. jan 2016, 14:27)
anonymous [neregistrovani]

Da covek ne veruje ?

To je vise od 100 miliona Evra utajenog poreza? To je najbolji znak da drzava ne funkcionise kako treba. Srbijoooooo!

(nedelja, 24. jan 2016, 14:10)
anonymous [neregistrovani]

Hajde sad lepo

Vratite penzionerima oduzete penzije. Valjda je to dovoljno para ?