Kineske investicije injekcija srpskoj privredi

Radovi na izgradnji dela auto-puta od Surčina do Obrenovca trebalo bi da počnu čim vremenski uslovi to dozvole, verovatno krajem marta, a na modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta u drugoj polovini godine. To su samo neki od projekata koje u Srbiji finansira Kina, a čija je ukupna vrednost za sada 3,5 milijardi evra.

Kina Srbiju vidi kao partnera i bazu za nastup na evropskom i drugim tržištima, poruka je sa srpsko-kineske konferencije u Beogradu.

Već pola veka Srbija i Kina imaju dobre, pre svega političke, ali i ekonomske odnose, posebno u poslednjih sedam godina, od potpisivanja Sporazuma o strateškoj saradnji. Vrednost kineskih projekata u Srbiji, koji se realizuju ili o kojima se razgovara, iznosi 3,5 milijardi evra.

Ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da će uskoro, u narednih mesec dana, imati dogovorene načine finansiranja i za prugu Beograd–Budimpešta, i za izgradnju Surčin–Obrenovac, i za deo od Požege do Preljine.

"Ono što je za nas važno jeste da smo mi s kineskim partnerom uspeli da se za nove projekte dogovorimo o onome što ranije nije bio slučaj – da za nove projekte mnogo veći procenat domaćih kompanija ovde radi", kaže Mihajlovićeva.

To će važiti i za najvredniji projekat modernizacije pruge Beograd–Budimpešta, čiji radovi počinju u drugoj polovini godine.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da u samim ugovorima stoji da 46 odsto kompanija koje budu izvodile radove biće domaće kompanije, što je, kako dodaje, velika stvar jer je to ogromni projekat.

Posetom srpske delegacije Pekingu prošle godine otvorena su vrata za ulazak kineskog HBIS-a u smederevsku železaru.

"To je veliki projekat. O tam projektu pregovori su sada još u toku. Vaša ekipa je sada u našoj zemlji", kaže ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Kao glavni zadatak u ovoj godini, ambasador vidi razvoj industrijskih parkova.

"Mi ćemo ovde, u Srbiji, koncentrisati visoke tehnologije, pošto vi imate talentovane ljude, studente, fakultet, institucije, imate sve. Pa tu možemo da kombinujemo inteligenciju Kineza i Srba pa da napravimo primer za ceo svet", rekao je ambasador.

Guo Sijao iz Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji rekao je da treba da ulažemo u istraživanja, kulturu, obrazovanje, i da zajednički nastupamo na trećim tržištima.

Poslove dogovorene s Kinom kao i druge važne projekte, vanredni parlamentarni izbori neće ni usporiti ni odložiti, ističe potpredsednica Vlade jer, kako kaže, projekti ne poznaju ni izbore ni vlade, već samo ljude koji se trude da ih završe.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jan 2016, 21:15)
anonymous [neregistrovani]

Kom

Kineska Ekselencija ima apsolutno moje divljenje na znanju našeg jezika.