Mali: Otpis duga "Er Srbije" predviđen ugovorom

Otpis duga "Er Srbije" prema Aerodromu "Nikola Tesla" predviđen je ugovorom o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i kompanije "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o osnivanju nacionalne aviokompanije Srbije koja je naslednik "Jat ervejza", izjavio je predsednik Nadzornog odbora "Er Srbije" Siniša Mali.

"Ne vidim šta je tu novo, ni šta je tu vest. Od nas je traženo da objavimo ugovor Vlade Srbije i Etihada. Taj ugovor je objavljen pre godinu i po dana, polovinom 2014. godine i u tom ugovoru jasno pišu prava i obaveze jedne i druge ugovorne strane", rekao je Mali u Vladi Srbije na pitanje novinara da prokomentariše zaključak Vlade Srbije kojim predlaže aerodoromu "Nikola Tesla" da otpiše dug "Er Srbiji" i koliko štetu aerodromu nanosi takav potez.

Mali je ocenio da je "Er Srbija" u ovom trenutku najuspešnija i najveća aviokompanija u regionu.

"Prošle godine je profit Er Srbije bio četiri miliona evra, a pretprošle godine 2,7 miliona evra. Kompanija se potpuno oporavila od ivice bankrota na kojoj je bila 2012. i 2013. godine", rekao je Mali i naglasio da se ugovorne obaveze koje je preuzela Vlada Srbije i koje je preuzeo "Etihad" u potpunosti ispunjavaju.

Mali je naveo da se sve informacije o otpisu duga nalaze u samom ugovoru, koji je transparentan, javan i objavljen na sajtu Vlade Srbije već godinu i po.

Kako je ocenio, pre dolaska "Er Srbije", procena vrednosti aerodroma je bila oko 100 do 150 miliona evra, a sada, s obzirom na povećanje saobraćaja od oko 60 odsto, vrednost je procenjena na oko 500 miliona evra.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ocenila je da aerodrom "Nikola Tesla" sada vredi najmanje četiri puta više i da se ne bi razvijao ovom brzinom da nema Srbije.

"Mi imamo aerodrom koji se razvija i koji jedini u regionu ima trend rasta. Ne vidimo nikakav problem što smo mi ispoštovali naše ugovorne obaveze, i što smo omogućili da dalje radi i Er Srbija i Aerodrom", navela je Mihajlovićeva.

Na pitanje novinara zašto se privatizuje aerodrom ako tako dobro posluje, Zorana Mihajlović je rekla da o tome još nije doneta konačna odluka i da ništa neće biti urađeno netransparentno, kao i da će najpre biti izabran privatizacioni savetnik.

Vlada Srbije zatražila je od beogradskog aerodroma otpust duga od preko 22 miliona dolara koji je napravila kompanija "Er Srbija", objavila je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK.

Kako se navodi u tekstu, 30. decembra 2015. je Vlada Srbije odlučila da pomogne "ER Srbiji" u kojoj ima 51 odsto vlasništva, a 49 odsto kompanija "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vlada je pripremila zaključak kojim se aerodromu predlaže da otpiše dugovanja "Er Srbije" nastala u periodu od 1. oktobra 2014. do 18. septembra 2015. godine, a na zaključku se, kako navodi KRIK, nalazi potpis Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade.

Zaključak i nacrt sporazuma, po pisanju KRIK-a, poslati su aerodromu, avio-kompaniji, Ministarstvu privrede i Ministarstvu finansija.

KRIK je podsetio da do danas nisu objavljeni svi delovi ugovora koji je Vlada potpisala sa Etihadom 1. avgusta 2013.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 20. jan 2016, 02:52)
anonymous [neregistrovani]

oprostili pare

Mogli bi da kupe jos koji avion i da intenziviraju odn. povecaju broj letova sa eu i ch jer vecito nema dovoljno mesta. Nemacka, Austrija i Svajcarska zajedno ima 400 000 registrovanih gradjana Srbije (zvanicne statistike ovih zemalja), koji i lete a Nis je isto tako potreban i pozeljan kao i Beograd. Avioni, putevi, lekari (pogotovu zubari), su ono sto nama treba, pare ne padaju s neba, uradite malo i za nas nesto osim praznih prica. Madjarska vec godinama kombinuje Budimpestu, hotel i zubara (posebno) na nekoliko dana u paketu a Srbija kuka na manjak radnih mesta u zdravstvu. Mi ne sedimo po ceo dan na poslu i na odmoru jurimo kulturu, mi smo zeljni stvarnog odmora kad ga imamo, i ne idemo na sajmove za adrese vec u agencije. (Reisebüro). Od nas se mogu zaraditi pare ali mi za to i nesto trazimo. Pozdrav.

(utorak, 19. jan 2016, 09:27)
Goran [neregistrovani]

sve za Arape

Oprastamo dug Er Srbiji , a duznika od 3.000 dinara za struju
spremni su izvrsitelji da izbace na ulicu. Bravo tako nam i treba

(utorak, 19. jan 2016, 09:04)
Penzionisani ekonomista [neregistrovani]

Profitabilan je onaj ko može da plati svoje obaveze

"Прошле године је профит Ер Србије био четири милиона евра, а претпрошле године 2,7 милиона евра. Компанија се потпуно опоравила од ивице банкрота на којој је била 2012. и 2013. године", рекао је Мали и нагласио да се уговорне обавезе које је преузела Влада Србије и које је преузео "Етихад" у потпуности испуњавају.
Matematika, 22 miliona evra minus 2,7 i 4 miliona ne daju profit, već gubitak.
Kada bi Infostan meni oprsotio dugove za 2015. ja bih bio u plusu sa smanjnenom penzijom, ovako sam gubitaš. ali ipak glasač.

(ponedeljak, 18. jan 2016, 17:32)
Nisam anonimus [neregistrovani]

otpis

Ima li obican gradjanin pravo da trazi otpis dugova od drzave! Bravo strateski upravnici. Da se vi ne pojaviste , propade narod!
Neka drzava ( premijer) casti malo , oslobodi malo narod placanja poreza , makar onoliko koliko ce svaki gradjanin platiti za ugovor!
Eto mu poena na izborima! Blago nama !