Mali: Otpis duga "Er Srbije" predviđen ugovorom

Otpis duga "Er Srbije" prema Aerodromu "Nikola Tesla" predviđen je ugovorom o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i kompanije "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o osnivanju nacionalne aviokompanije Srbije koja je naslednik "Jat ervejza", izjavio je predsednik Nadzornog odbora "Er Srbije" Siniša Mali.

"Ne vidim šta je tu novo, ni šta je tu vest. Od nas je traženo da objavimo ugovor Vlade Srbije i Etihada. Taj ugovor je objavljen pre godinu i po dana, polovinom 2014. godine i u tom ugovoru jasno pišu prava i obaveze jedne i druge ugovorne strane", rekao je Mali u Vladi Srbije na pitanje novinara da prokomentariše zaključak Vlade Srbije kojim predlaže aerodoromu "Nikola Tesla" da otpiše dug "Er Srbiji" i koliko štetu aerodromu nanosi takav potez.

Mali je ocenio da je "Er Srbija" u ovom trenutku najuspešnija i najveća aviokompanija u regionu.

"Prošle godine je profit Er Srbije bio četiri miliona evra, a pretprošle godine 2,7 miliona evra. Kompanija se potpuno oporavila od ivice bankrota na kojoj je bila 2012. i 2013. godine", rekao je Mali i naglasio da se ugovorne obaveze koje je preuzela Vlada Srbije i koje je preuzeo "Etihad" u potpunosti ispunjavaju.

Mali je naveo da se sve informacije o otpisu duga nalaze u samom ugovoru, koji je transparentan, javan i objavljen na sajtu Vlade Srbije već godinu i po.

Kako je ocenio, pre dolaska "Er Srbije", procena vrednosti aerodroma je bila oko 100 do 150 miliona evra, a sada, s obzirom na povećanje saobraćaja od oko 60 odsto, vrednost je procenjena na oko 500 miliona evra.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ocenila je da aerodrom "Nikola Tesla" sada vredi najmanje četiri puta više i da se ne bi razvijao ovom brzinom da nema Srbije.

"Mi imamo aerodrom koji se razvija i koji jedini u regionu ima trend rasta. Ne vidimo nikakav problem što smo mi ispoštovali naše ugovorne obaveze, i što smo omogućili da dalje radi i Er Srbija i Aerodrom", navela je Mihajlovićeva.

Na pitanje novinara zašto se privatizuje aerodrom ako tako dobro posluje, Zorana Mihajlović je rekla da o tome još nije doneta konačna odluka i da ništa neće biti urađeno netransparentno, kao i da će najpre biti izabran privatizacioni savetnik.

Vlada Srbije zatražila je od beogradskog aerodroma otpust duga od preko 22 miliona dolara koji je napravila kompanija "Er Srbija", objavila je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK.

Kako se navodi u tekstu, 30. decembra 2015. je Vlada Srbije odlučila da pomogne "ER Srbiji" u kojoj ima 51 odsto vlasništva, a 49 odsto kompanija "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vlada je pripremila zaključak kojim se aerodromu predlaže da otpiše dugovanja "Er Srbije" nastala u periodu od 1. oktobra 2014. do 18. septembra 2015. godine, a na zaključku se, kako navodi KRIK, nalazi potpis Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade.

Zaključak i nacrt sporazuma, po pisanju KRIK-a, poslati su aerodromu, avio-kompaniji, Ministarstvu privrede i Ministarstvu finansija.

KRIK je podsetio da do danas nisu objavljeni svi delovi ugovora koji je Vlada potpisala sa Etihadom 1. avgusta 2013.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво