Markovići uvećavaju imanje i grabe ka svetskim standardima

Ukrupnjavanje obradivog poljoprivrednog zemljišta jedan je od uslova za stvaranje robnih gazdinstava. Ipak, takvih primera u Srbiji je nedovoljno.

Vladan Marković iz valjevskog sela Poćute, kao i većina poljoprivrednika u planinskim selima bavio se poljoprivredom za sopstvene potrebe. Sve do pre 10 godina, kada je rešio da postane veliki proizvođač. 

"Sve što mi se pojavi zemlje kupiću u svoje vlasništvo. I ovo što držim u zakupu boriću se da bude moje vlasništvo", kaže Vladan Marković.

Svih stotinak parcela rasutih po brdima u ovom domaćinstvu obrade sami na vreme, uz pomoć teške mehanizacije. Najveća podrška Vladanu je dvadesetogodišnji sin koji je ostao na selu.

"Moja želja je da ostanem ovde, da kupim još jedan traktor i da osavremenim proizvodnju. Jeste malo teže ali može se", kaže Svetozar Marković.

U vreme setve i silaže u ovom domaćinstvu rade i noću, kako bi se obezbedila hrana za stotinu grla stoke.

"Iako je nerazvijen kraj ja se borim kao u ravničarskim krajevima da imam dnevnu proizvodnju mleka do 500 litara", kaže Vladan.

Dosegli su i standarde razvijenijih zemalja, što može poslužiti kao putokaz i državi u budućem razvoju sela, smatraju stručnjaci.

"To je povećanje poseda kako bi od poljoprivrednog proizvođača mogli da stvorimo robna gazdinstva. Devedeset grla krupne stoke, pa uz to još 50-60 grla sitne stoke na 60 hektara, zaista se može graničiti sa evropskim standardima, a pogotovo kada se to uporedi sa uslovima koji vladaju u brdsko-planinskom području, onda je to za svaku pohvalu", kaže Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručne službe Valjevo.

Iako Markovići u Poćuti kod Valjeva, obrađuju skoro 20 puta više zemlje, od statističkog proseka obradivih površina po domaćinstvu u Srbiji, u ovom gazdinstvu planiraju da još uvećaju imanje i dupliraju broj muznih krava.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jan 2016, 11:00)
anonymous [neregistrovani]

Bravo domacine

pokazi lencinama koji uz flasu pive i sa cigaretom u ustima samo kukaju i kritiziraju,kako se radom moze dobro ziveti i razvijati.