UNKS: Cene goriva u Srbiji miruju uprkos rastu akciza

Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji su na istom nivou kao na kraju prošle godine, bez obzira na povećanje akciza, ali zbog podizanja tog nameta domaći potrošači nisu osetili ni benefite globalnog pada cena nafte, pokazala je nedeljna Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Kako je u zemljama u regionu cena goriva niža nego u Srbiji, iz UNKS-a ocenjuju da  će se sve više domaćih potrošača gorivom snabdevati iz BiH i Makedonije, i upozoravaju na pojavu "prekograničnih" distributera, koji prodaju gorivo na mestima 100 km udaljenim od granice. 

Rast akcize je kompenzovan istovremenim padom kotacija benzina i dizela, tako da na benzinskim stanicama nisu zabeležene značajnije promene cena, navodi se u izveštaju. 

Ali, može se reći i da potrošači u Srbiji, bar u prvih petnaestak dana ove godine, zbog rasta akciza nisu osetili efekat pada cena na međunarodnom tržištu nafte, dodaju iz UNKS.

Akciza, PDV i naknada za obavezne rezerve sada čine oko 60 odsto maloprodajne cene benzina i dizela i oko 51 odstocene TNG autogasa.

Akciza na dizel je povećana za četiri dinara po litru, odnosno, ukupno zahvatanje kada se uzme u obzir i PDV je povećano za četiri dinara i 80 para. 

Ovo je treći put za redom da se za novu godinu akciza na dizel povećeva za četiri dinara po litri, tako da se na uporednoj listi cena zemalja Regiona, Srbija popela za par stepenica više. 

Prosečna maloprodajna cena dizela je veća samo u Grčkoj i Albaniji.

Kao zemlje sa najmanjim državnim zahvatanjem i ujedno najnižim cenama i benzina i dizela i TNG-a, na dnu liste su Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Nažalost, kako se dodaje, potvrđuje se pretpostavka UNKS-a da će zbog porasta akciza, pre svega na dizel zapravo Srbija izgubiti jedan deo fiskalnih prihoda, jer će se sve više potrošača gorivom snabdeva iz BiH i Makedonije. 

Pojavili su se i prekogranični "distributeri" koji danas nude gorivo u mestima koja su i 100 km udaljena od granice, navedeno je u sapoštenju UNKS. 

Pad prometa na gotovo svim benzinskim stanicama u zapadnoj i južnoj Srbiji, pogotovo uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom dovodi u pitanje njihov dalji rad, zbog čega uskoro može biti ugrožena i bezbednost snabdevanja gorivom u ovom delu Srbije i opstanak brojnih radnih mesta zaposlenih u ovim objektima.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 16. jan 2016, 18:33)
Патриот [neregistrovani]

Погршно саветовани а сами незнају!

Специјалитет наших влада је увек до сада био, да се заграби што дубље у оно мало што има, уместо да се узима помало од мноштва. Никако да схвате да се више може добити тако што ће се по мало узимати од веће количине него много од мале количине. Имају лоше саветнике, а не читају шта народ коментарише или, их баш брига за народ?

(subota, 16. jan 2016, 18:26)
Патриот [neregistrovani]

Што би рекао нашнарод: "Освем народа!"

Није довољно да цене мирују него је сасвим нормално да падају, јер ако расту кад расту цене сирове нафте, нормално је и да падају када цена сирове нафте пада. Али код нас није ништа нормално па ни то. Наши специјалисти не повећају порез они уведу нов порез само га прекрсте у акцизе

(subota, 16. jan 2016, 08:02)
anonymous [neregistrovani]

Srpski specijalitet...

Svetske cene nafte pale sa 114 na 33 $,što čini 1/3 prethodne cene.A kod nas kao da se ništa nije promenilo.Nešto nije u redu sa filozofijom pameti.
Vlada treba da shvati da ovako čini veću štetu naciji u odnosu na korist.Narod je velikom cenom domaćeg goriva blokiran i sedi kući,umesto da je aktivan i da nešto radi,pa makar gajio ovce, kokoške i mini baštu.

(petak, 15. jan 2016, 22:51)
gaga [neregistrovani]

gorivo

najveca steta u celoj prici je sto nasa vlada ne cita ove komentare,uzimate ogromnu akcizu,mozda ne znate ali vecina ljudi nije skoro imala pun rezervoar,spustite vase akcize na podnosljiv nivo primeren nasem bednom standardu i imacete veci efekat nego sada,meni za pun rezervoar treba pola plate i stedim koliko god mogu,samo sto moram,a da je cena oko 80 dinara po litru,koliko bi i trebala biti sa nasim standardom,pa punio bi ga non stop i vise bi se vozikao.

(petak, 15. jan 2016, 17:48)
Fudzianonymous [neregistrovani]

ko trazi vece izgubi iz vrece.

Pa u Srbiji je cena goriva ostajala ista bez obzira na pad cena sirove nafte na svetskom trzistu. U slucaju rasta cene sirove nafte i gorivo kod nas poskupljuje

(petak, 15. jan 2016, 17:20)
anonymous [neregistrovani]

Nije poenta u tome

Ne treba se ovime hvaliti. Problem je sto u celom svetu pojeftinjuje gorivo. Zalosno...ipak.