Osam milijardi dinara za ulaganja Razvojne agencije

Razvojna agencija Srbije zvanično je počela sa radom 11. januara, a za ulaganja će na raspolaganju imati ukupno osam milijardi dinara. Preuzeto oko 125 projekata Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA) i Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR).

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Tamara Jurenić je podsetila da je Razvojna agencija (RAS) osnovana Zakonom o ulaganjima koji je stupio na snagu u novembru prošle godine, čime su ugašene SIEPA i Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

"Zvanični početak je upis u registar u Privrednom sudu 11. januara. Pripremna faza traje mesecima, u završnoj fazi smo preuzeli projekte iz SIEPE i NARR-a", rekla je Jurenićeva.

Istakla je da nije bilo mogućnosti za fuziju dve stare agencije, te je osnivanjem Razvojne agencije na neki način, kako kaže, raskršćeno sa prošlošću.

"RAS će samo u nekom delu biti 50 odsto najboljeg što su bili NARR i SIEPA. Ostalih 50 odsto će biti novi projekti", istakla je Jurenićeva.

Predsednica Upravnog odbora istakla je da će Razvojna agencija za ulaganja imati na raspolaganju ukupno osam milijardi dinara, od čega je oko 30 miliona evra za nova ulaganja.

Prema ranijim propisima, dodala je Jurenićeva, mogućnost za subvencionisanje od strane države imale su samo strane kompanije.

"Zakonom o ulaganjima uvedena je mogućnost i za domaće investitore", rekla je Jurenićeva.

Prema njenim rečima, imenovan je privremeni direktor RAS-a koji je imao obaveze u toku pripremnih faza, te se sada broj njegovih obaveza iscrpljuje.

"Imenovaćemo uskoro v. d. direktora, pa ćemo raspisati konkurs za direktora RAS-a", navela je Jurenićeva.

Govoreći o zaposlenima u SIEPA i NARR, Jurenićeva je istakla da su sa radnicima u tim agencijama prekinuti radni odnosi uz isplaćivanje otpremnina.

"S druge strane, u tim agencijama ima dosta kvalitetnog kadra, svi mogu da konkurišu na i da nađu mesto u Razvojnoj agenciji kad istekne rok od dobijanja otpremnine do zakonske mogućnosti da se konkuriše za neki od poslova u državnoj upravi", naglasila je predsednica Upravnog odbora RAS-a.

Kako je ukazala, SIEPA i NARR su radili na oko 125 projekata, koje je preuzela Razvojna agencija Srbije.

"Imamo potrebu da se uradi dodatna evaluacija kako bismo uverili drugu stranu da RAS ima kapacitete SIEPE i NARR-a", naglasila je Jurenićeva.

Uveden je ekonomski savet čiji će članovi biti direktor Privrednr komore Srbije, ministar privrede i direktor RAS-a, koji će vršiti proveru svakog predloga.

"Kritika se ne vrši na osnovu subjektivnog osećaja, već da li je firma dovoljno kredibilna da dobije podsticaj", navela je Jurenićeva.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 15. jan 2016, 15:18)
Nebojsa [neregistrovani]

U cemu je problem.....

Umesto dve agencije koje su radile isti posao, ustvari nisu nista radile kada je u pitanju interes sopstvenih gradjana dobili smo jednu.

(petak, 15. jan 2016, 12:51)
anonymous [neregistrovani]

Jedna ko ni jedna...

Još jedna Agenicja. Bravo SNS. To je prava politika za dobrobit naroda. A šta bi sa ukidanjem onih ranijih, nešto se o tome više ništa ne čuje?

(petak, 15. jan 2016, 09:58)
Мирослав. Краг. [neregistrovani]

Дај Боже да то буде добро за Србију

Тешко је бити убеђен да ће оснивањем ове агенције ствари кренути на боље у Србији, Зна се да имамо много разних агенција, да од њих сем на папиару нема неке вајде, да су тамо примања велика и огромна, да су многе агенције непотребне осим ради запошљавања партијских кадрова.Кроз медије се чује да је број агенција у Србији око 130, сигурна је информација да Немачка има свега 7 агенција за све области.Поставља се питање, чему служе Привредне коморе, сваки град је има, сваки Регион и Република и запослени су годинама били у врху са примањима.Плашим се да је ово нека нова варијанта повећања државног апарата, видећемо.