Borisov: "Južni tok" postaje "Bugarski tok"

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da propali projekat gasovoda "Južni tok", kojim je ruski gas ispod Crnog mora trebalo da stigne do Evropske unije, treba da se transformiše u "Bugarski tok" sa stoprocentnim vlasništvom Bugarske.

Obraćajući se bugarskom parlamentu, Borisov je najavio da će se o mogućnostima snabdevanja Bugarske ruskim gasom razgovarati 27. i 28. januara u Sofiji, na sednici bugarsko-ruske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju koja se nije srela nijednom u poslednjih pet godina, preneo je EurActiv.com.

Borisov je u parlamentu odgovarao na pitanja poslanika o sudbini "Južnog toka", gasovoda kojim je ispod Crnog mora ruski gas trebalo da stiže do Bugarske i preko Srbije, Mađarske i Slovenije, do Italije i Austrije.

"Južnim tokom" je trebalo da ide 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa godišnje, a glavni akcionari u projektu bili su ruski "Gasprom" i italijanski ENI.

Rekavši da je "Južni tok" istorija, bugarski premijer je juče u parlamentu istakao da sada prioritet predstavlja čvorište nazvano Balkan u blizini crnomorske luke Varna.

To čvorište, prema njegovim rečima, snabdevalo bi se gasom iz Rusije kroz dve cevi ispod mora kapaciteta 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje svaka, kao i gasom iz Azerbejdžana i sa lokalnih nalazišta u Bugarskoj i Rumuniji.

Nezavisni poslanik Velizar Enčev osvrnuo se na gasovod "Turski tok", koji je trebalo da zameni "Južni tok". Međutim, sada ni od tog projekta nema ništa zbog tenzija između Moskve i Ankare, nakon što je Turska oborila ruski avion u blizini sirijske granice.

Enčev je pitao Borisova šta vlada radi da ponovo pokrene "Južni tok".

"Upravo govorim o 'Bugarskom toku', ne o 50-50 projektu s ruskom kompanijom, već o 100 odsto bugarskom vlasništvu nad cevima", odgovorio je Borisov.

U kompaniji "Južni tok" bugarska kompanija je trebalo da bude vlasnik 50 odsto cevi koje idu preko bugarske teritorije.

"Biće to 'Bugarski tok' i ako ruska strana pristane da prodaje svoj gas na našoj granici, biće dobrodošla. A mi ćemo poštovati odredbe Trećeg energetskog paketa i neće biti sankcija Evropske komisije", istakao je bugarski premijer.

Planove za dovođenje ruskog gasa ispod Crnog mora Borisov je obznanio i na samitu EU 17. i 18. decembra. Taj samit bio je i poprište sukoba oko planiranog proširenja gasovoda "Severni tok 2", kojim preko Baltičkog mora ruski gas stiže do Nemačke.

Rusija inače namerava da zaustavi slanje gasa preko Ukrajine, koja će u tom slučaju ostati bez taksi za tranzit od tri milijarde evra godišnje.

Bugarski list Dnevnik piše da upućeni smatraju da je malo verovatno da se Rusija upusti u projekat dovođenja gasa ispod Crnog mora do Bugarske, s obzirom na pad cena energenata i opadanje tražnje gasa u Evropi.

Veruje se da je Rusija mnogo više zainteresovana za izgradnju naftovoda Burgas-Aleksandropulos, koji bi zaobišao Bosfor.

Kako se ocenjuje, "paket aranžman", koji bi uključio oba velika infrastrukturna projekta, verovatno bi zadovoljio i Sofiju i Moskvu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jan 2016, 23:54)
anonymous [neregistrovani]

Oće, paz' da neće

Kako će Bugarska da plati taj gasovod? Koliko će gasa da kupuje ako ga, pod nepovoljnim uslovima, nijedna zemlja ne bude htela? Nemačka je svoj gasovod mogla da plati, a isto tako je ogromno bogato tržište, plus neko ko može lako da uceni druge da kupuju od nje. Dakle, garantovana količina para. Bugarska to ne može sama da izvede. Kako neko reče, Rusija će sigurno tražiti garancije EU, uz unapred zacrtano učešće više zemalja, a to će se teško desiti. Konačno, Bugarska je Rusima nepihvatljiva i zbog toga što je demonstrirala da trenutno i bezpogovorno radi sve što joj se naredi iz Brisela i Vašingtona. Nikada ona sama ne može biti partner Rusiji, to je jasno. Takav gasovod može biti potpisan samo u Briselu (pod uslovom da ga i Rusija uopšte želi takvog!), a Brisel i ne želi dva gasovoda iz Rusije. Uz to, EU neće dozvoliti gasovod kroz regiju u kojoj Rusija već ima najveći uticaj. Ostaviće nas da se smrznemo.

(četvrtak, 14. jan 2016, 16:37)
anonymous [neregistrovani]

cuh

Ko je gledao najnoviji film svetski poredak jasno mu je da je nemacka dobila glavnu ulogu u raspodeli ruskog gasa.svi ostali ce kupovati rusku gas iz nemacke da budemo kratki i jasni.

(četvrtak, 14. jan 2016, 14:30)
anonymous [neregistrovani]

e da ali

hmmm od toga posla nema nista... da bi se pokrenulo tako nesto mislim da ce rusija sada traziti garancije od eu, tj da eu stane iza toga...a koliko vidimo eu nije briga ni za samu sebe a kamo bugarsku...ovo mi dodje vise kao pokusaj da se operu zbog rusenja juznog toka..ali ne vredi....

(četvrtak, 14. jan 2016, 13:52)
anonymous [neregistrovani]

Odg Noz u ledja

Koji bre noz u ledja!Sta mislis da ce Srbiji neko praviti gasovod za badava!Treba uloziti milijarde da bih Srbija dobila svoj prikljucak od Bugarske!Ovaj gasovod placa EU a posto Srbija nije jos clanica oni ce nam(ako) isporucivati gas prema EU cenama! Mi uvek pricamo o nekakvom nozu u ledja! bez para nema ni prijatelja u danasnje vreme!Nemci su gasovod preko baltika do Nemacke platili 8 milijardi Evra a mi bih hteli uvek na gotovo!Malo sutra!

(četvrtak, 14. jan 2016, 13:44)
anonymous [neregistrovani]

Bugarska politika

Da li to znači da smo mi 100% vlasnici nad gasovodom, na našoj teritoriji?

(četvrtak, 14. jan 2016, 12:00)
Димитрије Пантић [neregistrovani]

Нож у леђа

Да није Бугарска забила нож у леђа "Јужном току" уз европски притисак? Или се нешто променило у ставу Европске Комисије? Неће Руси рискирати толиким парама.