Dragašević: Učinili smo sve da se turbulencije osete što manje

Srbija ne može da bude izolovana od svetskih finansijskih tokova, a Narodna banka Srbije je učinila sve da se turbulencije ne osete i budu što manje, izjavio je za RTS direktor Odeljenja za devizno tržište NBS Nikola Dragašević.

"Srbija kao mala ekonomija ne može da bude izolovana od svetskih finansijskih tokova, i mi smo sve uradili da te turbulencije budu što manje. Smanjenje tekućeg deficita, deficita budžeta, niska inflacija i stabilnost kursa doveli su do toga da investitori imaju sve veće poverenje u napredak ove zemlje i odlučili su da dugoročnije investiraju u državne hartije Republike Srbije", rekao je Niklola Dragašević za RTS.

Dragašević je kazao da su prvi dani 2016. godine najlošiji početak godine na svetskim berzama u poslednje tri decenije.

Dragašević je rekao da globalno tržiste neprestano funkcioniše i da je međusobno dobro povezano, odnosno da se kriza, turbulencije i  neizvesnost sa jednog segmenta finansijskih trižista, lako prenose na druga.

Prema njegovim rečima, ono što je karakteristično za sve zemlje u usponu je da investitori odlučuju da li će kratkoročno, odnosno spekulativno da investiraju ili dugoročno, u zavisnosti od performansi.

"Možemo da se pohvalimo da je spekultivni kapital u poslednje tri godine izašao iz Srbije i da imamo investitore koji su dugoročno orjentisani kod nas. Upravo svesni mogućih neizvesnosti i turbulencija sa svetskih tržišta NBS nastoji da to sve predupredi i u svakom trenutku će adekvatno reagovati ", rekao je Dragašević.

Govoreći o ceni nafte, on je rekao da je sada na istorijskom minimumu i da je to trend uglavnom u poslednjih 12 godina.

Govoreći o uzrocima, Dragašević je kazao da su to pre svega, povećanje zaliha nafte kod svih zemalja koje su proizvođači i izvoznici i prezasićena ponuda, ali i geopolitičke tenzije koje su eskalirale u poslednje vreme.

Upitan šta su najčešći uzroci berzanske krize, Dragašević je kazao da je to potraga za profitom koja je često nerealna, kao i nerealna očekivanja i samih investitora i menadžera u investicionim fondovima u velikim bankama. 

broj komentara 25 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jan 2016, 19:06)
cobri [neregistrovani]

stabilnost

Najvaznije od svega,je da je dinar ostao stabilan

(četvrtak, 14. jan 2016, 18:42)
Neško [neregistrovani]

Драгашевић: Учинили смо све да се турбуленције осете што мање

NBS radi izuzetno dobro i ažurno što rezultati i potvrđuju.

(četvrtak, 14. jan 2016, 17:42)
anonymousdjus [neregistrovani]

stabilno

jako dobro uradjen posao od strane narodne banke.

(četvrtak, 14. jan 2016, 17:39)
Milan M. [neregistrovani]

Statistika

Ne sećam se kada je u Srbiji kurs evra bio ovako stabilan, kada su bile niže kamatne stope na kredite i kada je bila povoljnija klima za privredu. Ako je to nekom malo onda je on stvarno nezahvalan i ne razume se puno u ekonomiju. Nemoguće je sve ispraviti za godinu dana ali je Srbija na dobrom putu.

(četvrtak, 14. jan 2016, 17:29)
Steva [neregistrovani]

Novac

Mere štednje su dale rezultate. Bankarski sektor je stabilan kao retko kad.

(četvrtak, 14. jan 2016, 17:25)
Војислав [neregistrovani]

Србија

Наша држава као мала економија хтела то или не, не може да буде изолована од светских финансијских токова. Доста тога је урађено да турбуленције буду што мање. Смањење текућег дефицита, дефицита буџета, ниска инфлација и стабилност курса довели су до тога да је данас монетарни систем Србије стабилан и да постоји јасан финансијски правац којим Србија иде.

(četvrtak, 14. jan 2016, 17:24)
Jelena [neregistrovani]

Dobri smo

Stanje u svetu najviše utiče na "male" zemlje. Dobro smo mi i u ovom stanju kakvo je u svetu.

(četvrtak, 14. jan 2016, 16:58)
lokica [neregistrovani]

lokica@

Velikim zalaganjem rukovodstva i guvernera NBS učinjeno je dosta da se umanje štetni uticaji svetskog monetarnog sistema na naš finansijski sektor jer bi u tom slučaju veliku štetu pretrpela još uvek slaba privreda koja se tek oporavlja od svetske krize i naravno građani koji su je i tekako osetili.

(četvrtak, 14. jan 2016, 16:19)
toto [neregistrovani]

Драгашевић: Учинили смо све да се турбуленције осете што мање

Stabilna NBS ,stabilna i država. Sve ide u paketu!

(četvrtak, 14. jan 2016, 16:01)
Mija [neregistrovani]

ana.posta

Za nasu zemlju je jako bitna stabilnost !