Dragašević: Učinili smo sve da se turbulencije osete što manje

Srbija ne može da bude izolovana od svetskih finansijskih tokova, a Narodna banka Srbije je učinila sve da se turbulencije ne osete i budu što manje, izjavio je za RTS direktor Odeljenja za devizno tržište NBS Nikola Dragašević.

"Srbija kao mala ekonomija ne može da bude izolovana od svetskih finansijskih tokova, i mi smo sve uradili da te turbulencije budu što manje. Smanjenje tekućeg deficita, deficita budžeta, niska inflacija i stabilnost kursa doveli su do toga da investitori imaju sve veće poverenje u napredak ove zemlje i odlučili su da dugoročnije investiraju u državne hartije Republike Srbije", rekao je Niklola Dragašević za RTS.

Dragašević je kazao da su prvi dani 2016. godine najlošiji početak godine na svetskim berzama u poslednje tri decenije.

Dragašević je rekao da globalno tržiste neprestano funkcioniše i da je međusobno dobro povezano, odnosno da se kriza, turbulencije i  neizvesnost sa jednog segmenta finansijskih trižista, lako prenose na druga.

Prema njegovim rečima, ono što je karakteristično za sve zemlje u usponu je da investitori odlučuju da li će kratkoročno, odnosno spekulativno da investiraju ili dugoročno, u zavisnosti od performansi.

"Možemo da se pohvalimo da je spekultivni kapital u poslednje tri godine izašao iz Srbije i da imamo investitore koji su dugoročno orjentisani kod nas. Upravo svesni mogućih neizvesnosti i turbulencija sa svetskih tržišta NBS nastoji da to sve predupredi i u svakom trenutku će adekvatno reagovati ", rekao je Dragašević.

Govoreći o ceni nafte, on je rekao da je sada na istorijskom minimumu i da je to trend uglavnom u poslednjih 12 godina.

Govoreći o uzrocima, Dragašević je kazao da su to pre svega, povećanje zaliha nafte kod svih zemalja koje su proizvođači i izvoznici i prezasićena ponuda, ali i geopolitičke tenzije koje su eskalirale u poslednje vreme.

Upitan šta su najčešći uzroci berzanske krize, Dragašević je kazao da je to potraga za profitom koja je često nerealna, kao i nerealna očekivanja i samih investitora i menadžera u investicionim fondovima u velikim bankama. 

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво