Srpskom agraru doborodošle ruske investicije

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je za RTS da Srbija ima potencijala i za proizvodnju i za plasman poljoprivrednih proizvoda na veliko i zahtevno rusko tržište. Kvalitet i prepoznatiljivost srpskih proizvioda na ruskom tržištu je evidentan, kaže ministarka. Rusi su zainteresovani isključivo za srpsko meso, rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.

Srbija je prošle godine udvostručila izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i oni su zadovoljni kvalitetom naših proizvoda, ali očekuju veće količine.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je  da Srbija ima potencijala i za proizvodnju i za plasman poljoprivrednih proizvoda na veliko i zahtevno rusko tržište.

"Mi trenutno imamo 51 odobren objekat za plasman proizvoda od mesa, proizvoda od mleka. Tu su i naši poljoprivrednici koji samostalno ili organozivano kao udruženi plasiraju svoje proizvode, voće i povrće", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, mogućnosti su mnogo veće od onih koje su nam trenutno na raspolaganju i mi se intenzivno bavimo zajedno sa partnerima u Rusiji pronalaženju i novih mogućnosti, pre sbega na ivesticije u agro-industrijski sektor u Srbiji.

"Ono što je važno je da je kvalitet i prepoznatiljivost srpskih proizvioda na ruskom tržištu evidentan i da su naše nadležne službe soposobljene za praćenje kvaiteta i ispunjavanje standarda zahtevnog  tržišta i da se time otvaraju ogromne mogućnosti", rekla je ministarka poljoprivrede.

"Očekujemo da svima nama ovo bude pozitivan podsticaj za dalje širenje i jačanje poljoprivredne porozvodnje u Srbiji", rekla je Snežana Bogosavljević Bošković. 

Srbija nema nikakve prepreke na putu povećanja izvoza na rusko tržište, rekla je Bogosavljević BOšković.

Delegacija ruskog ministarstva poljoprivrede su u Beogradu i razgovara se o tome šta je to što Rusi očekuju od naših proizvoda.

Rekla je da je ruska strana evidentno zadovoljna kvalitetom proizvoda koji Srbija isporučuje tom tržištu.

"Na našim poljoprivrednicima je da tu mogućnost koriste i dva ministarstva poljoprivrede će zajednički snažno raditi na podsticanju poljoprivrednika na veću saradnju, ne samo kroz povećanje trgovine nego kroz konkretne investicije jer srpskom agraru su potrebne investicije", kaže ona.

Podsetila je da je u proteklom periodu uložen napor da se obezbedi pozitivna investiciona klima a nedavno je usvojen Zakon o poljporivrednom zemljištu čime se stvara uslov za privlačenje stranih investitora kao i domaćih za brže i snažnije popdsticanje razvoja poljoprivrede.

Razgovarno je o investicijama u preradne kapacitete jer je Srbiji neophodno više objekata za preradu mleka, mesa kao i prerađivački kapaciteti za voće i povrće.   

"Prošle godine izvezli smo svežih jabuka i krušaka u vrednosti od preko 83 miliona dolara. Sada imamo u izvozu i smrznuto voće, ali postoje mogućnosti da izvozimo proizvode sa dodatom vrednošću koji će za naš agrar, provredi i za budžet Srbije biti daleko korisniji", kaže ministarka.

Govoreći o izvozu mesa, ministarka je rekla da su Rusi zainteresovani isključivo za srpsko meso.

"Mi smo od 2014. godine počeli da izvozimo koločine koje su bile na raspolaganju. Zadovoljni smo ali verujemo da mogu biti i veće. Svinjsko meso možemo izvozitii u Rzusiju, ali je problem transport jer tranzit ove vrste mesa ide preko luke Bar i traje 45 do 60 dana", rekla je ona.

Iz razloga što nam nije dozvoljeno da kroz zemlje EU prođe ova vrsta mesa zbog vakcinacije protiv svinjske kuge, potrebno je da prođe određeni period monitoringa da bismo potpuno isključili vakcinaciju da bi išlo na tržište Evrope, kaže ministarka. 

Zaključila je da nam je za sada široko otvoreno rusko tržište, količine nam nisu zadovoljavajuće i da je potrebno da Srbija radi na širenju stočarske proizvodenje ali i proizvodnje voća.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 12. jan 2016, 20:24)
Pera [neregistrovani]

Foliranje

Vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava jos nisu isplatili stimulacije za 2015 a pricaju o nekom izvozu u Rusiju.
Od toga nema nista.

(utorak, 12. jan 2016, 12:46)
anonymous [neregistrovani]

За мудрог Билборда

Тачно је да се Кина развијала конкретно радила, ћутала и радила, али и они имају потребу за нашим пољопривредним производима.

Кад је премијер Кине ( пре годину дана)отварао Пупинив мост, на нашу молбу да нам помогне око извоза, убрзо је Кина најавила да може и да очекује наше говеђе и друго месо и прерађњвине у великим количинама....
И шта је било? , наши су мудро ћутали...

А пре два месеца Велика Британија је угостила председника Кине и направила послове извоза од неколико десетина милијарди фунти....за почетак...

(utorak, 12. jan 2016, 11:58)
U Nemackoj?! [neregistrovani]

Kako to nestvarno zvuci:

"Samo mudra i pametna politika"!

(utorak, 12. jan 2016, 11:15)
Bilbord [neregistrovani]

Samo mudra i pametna politika

Da i Srbiji i Rusiji je to šansa. Oživljavanje poljoprivrede i proizvodnja zdrave hrane. I mi i Rusi imamo odlične uslove za to. Samo treba mudrom i pametnom politikom doći do cilja, nešto slično kao svojevremeno Kinezi. Kinezi su se iz siromaštva "probudili gladni", a onda su prionuli i pametnom politikom podigli proizvodnju hrane. Danas su gigant u svakom smislu.

(utorak, 12. jan 2016, 10:10)
anonymous [neregistrovani]

Готови производи

Доста је философирања, они и сви други траже Готове производе, веће технолошке обраде, квалитетне, у континуитету и количинама, дизајн/ паковање.То је аксиом.Имамо прерађивачке фирме/ погоне које су погодне јер још раде..:Будимка, Србијанка, Делишес,29-ти, Млекара Чачак, Бип Чачак кији је правио пиво, квас, сокове, Хладњаче,Милодух, ПИК-ови...сваки округ има бар једно предузеће које има перспективу, дајте их руским нормалним инвеститорима, можда буде користи...

(utorak, 12. jan 2016, 09:46)
Димитрије Пантић [neregistrovani]

Месо

Зар се не може то месо извозити низ Дунава до руских црноморских лука? Зашто ЕУ квари нам пословање?

(utorak, 12. jan 2016, 09:40)
anonymous [neregistrovani]

Srbija

Ima sve samo da se radi,radi.

(utorak, 12. jan 2016, 09:32)
anonymous [neregistrovani]

Mislim da nije tacno

I ja bih pricala isto da sam na mestu ministarke, ali u zivotu to nije tako. Suvise smo uvoza dozvolili da bi se nas poljoprivrednik oporavio. Lepe su to price i nista vise.