Zarada od izvoza IT tehnologija pretiče poljoprivredu

Poljoprivredni proizvodi su, tradicionalno, izvozni brend Srbije. Međutim, prema podacima u poslednjih nekoliko godina, Srbija sve više može da se oslonimo na izvoz znanja, odnosno usluga u sektoru informacionih tehnologija. Izvoz softvera dostigao je vrednost izvoza poljoprivrednih kultura. Procene su da srpsko IT tržište u 2015. vredelo oko 700 miliona evra.

U poslednjih pet godina IT sektor je prodao svetu usluge za više od milijardu i 200 miliona evra, a izvoz je porastao dva i po puta.

Izvoz softvera 2010. godine vredeo je 127 miliona evra, 2012. sa 222 miliona evra izjednačio se s izvozom malina, a 2014. sa 324 miliona evra dostigao je izvoz kukuruza.

Sava Savić iz Ministarstva trgovine i telekomunikacija navodi da se može očekivati između 350 i 400 miliona evra prihoda od izvoza IT usluga i softvera. "Informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) su prepoznate kao strateški sektor u Srbiji, a IT industrija na taj način postaje dominantna privredna grana", dodaje Savić.

Trenutno 180 kompanija izvozi softver iz Srbije. One zapošljavaju pet i po hiljada ljudi.

"Procenjujemo da će broj IT kompanija rasti i u narednom periodu, shodno tome biće potrebno još dosta zaposlenih i već sada se govori o tome da su to cifre od nekih desetak hiljada stručnjaka koje su potrebne da bi kompanije u Srbiji rasle na odgovarajući način", navodi Marina Blagojević iz Klastera IKT mreža.

Najviše se izvozi u Nemačku, Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i skandinavske zemlje.

IKT konsultant Petar Kočović ističe da kompanije štede novac tako što ne plaćaju stručnjake u svojim zemljama, nego plaćaju odlične stručnjake u drugim zemljama kao što je Srbija. "Puno mladih je zato ostalo u Srbiji. Naravno, oni najbolji i koji žele da rade za najveće kompanije kao što su "Epl", "Gugl" i "Majkrosoft" idu u centrale u SAD ili velike razvojne centre", kaže Kočović.

Svake godine fakultete završi oko hiljadu stručnjaka za informaciono-komunikacione tehnologije, što je nedovoljno.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Zoran Jovanović naglašava da taj sektor ima potencijal za neograničeno zapošljavanje. "Zahtevi svetskog tržišta su takvi i u zemlji u kojoj je najveći problem nezaposlenost imamo struku gde možemo da zaposlimo neograničen broj ljudi", kaže Jovanović

Međutim, kako ističe, problem je nedostatak takvih stručnjaka. "On je vezan i za tradicionalnu upisnu politiku i nedostatak kadrova u samom obrazovanju", ukazuje Jovanović.

Većina fakulteta ima problem i sa prostorom. Iako su potrebni na tržištu, iako najviše srednjoškolaca konkuriše na FON, Matematički i druge fakultete gde se školuju IT stručnjaci, upisne kvote se ne prilagođavaju tržištu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 26. maj 2016, 11:53)
Igor Terzic [neregistrovani]

IT sektor

Mislim da se ove kompanije koje posluju u nasem okruzenju , a kojima je primarni cilj razvoj informacionih tehnologija moraju vise pozabaviti kvalitetom i nacinom na koji se skoluju kod nas strucnjaci koji moraju biti ospobljeni za sve ono sto se od njih trazi , a sto oni moraju stalno osvezavati ako zelimo i hocemo da pratimo svetske trendove tako da ne budemo mnogo iza njih , ali da ih stizemo taman toliko koliko nam to grannice nasih mogucnosti i dozvoljvaju .

(utorak, 12. jan 2016, 09:52)
Goran [neregistrovani]

Bravo!

Pravo u centar!

(ponedeljak, 11. jan 2016, 10:23)
Miki... [neregistrovani]

IT...

Pa nisam baš siguran da imamo malo IT stručnjaka. Ne bih voleo da završimo kao Indija sa dosta nekvalitetnog kadra, jer nam cena na svetskom tržištu onda neće biti adekvatna. Što se tiče ostvarenih deviznih prihoda od IT sektora, oni su sigurno veći, jer ne prijavljuju svi prihode (ili pune prihode) državi Srbiji a ima i dosta plaćanja na crno, jer inače zvanični podatak o 18 hiljada ljudi sa platom preko hiljadu ili hiljadu i po evra u Srbiji bi bio mnogo veći. Onaj ko nema bar 1000 evra u IT industriji bi mogao da se nazove propalitetom u svojoj branši.

Na drugoj strani, cifre iz poljoprivrede zaista znače da je država zaista upropastila poljoprivredu.

(ponedeljak, 11. jan 2016, 07:36)
Милан [neregistrovani]

Уништена пољопривреда

То није знак да нам је ИТ сектор јак него да нам је пољопривреда слаба и деградирана.

(ponedeljak, 11. jan 2016, 07:18)
anonymous [neregistrovani]

menjaj

bez veliki diskusija i polemike neka Ministarstva i fakulteti,ali i programi u srednjim skolama se prilagode zahtevima trzista i otvore mogucnosti za upis vecem broju mladih za ova nova zanimanja.Kroz honorarno zaposljavanje prevladati neostatak kvalitetnijeg nastavnnog kadra.Kvalitet novih kadrova mora biti primaran.