Banje sredinom godine ponovo na prodaju

Privatizacija banja i specijalnih bolnica u Srbiji ponovo će biti pokrenuta sredinom godine, a ministar privrede Željko Sertić očekuje da će one biti prodate do kraja 2016.

Kad je Agencija za privatizaciju objavila javni poziv za privatizaciju 14 banja i specijalnih bolnica, za tu kupovinu su se zainteresovali biznismeni Miodrag Kostić, Petar Matijević, Filip Cepter, ali i kompanije iz Rusije, Nemačke, Kine, Kipra.

Međutim, niko nije uspeo da kupi nijednu banju, jer je u ovo vreme 2015. njihova privatizacija obustavljena, pre svega zbog sudskih sporova oko vlasništva koje država vodi sa Fondom PIO.

Sertić je, u izjavi Tanjugu, rekao da je, zbog te specifične situacije, i ovog meseca imao sastanke sa privatizacionim savetnikom i predstavnicima Agencije za privatizaciju koja će na tome raditi dok se 1. februara ne ugasi.

Ministar Sertić istakao je da je cilj da banje budu profitabilni centri, da rade na svetskom nivou.

"Uveren sam da to u ovoj godini možemo da uradimo. Zato i nismo žurili sa banjama, da nam se ne bi desilo da na pogrešan način privatizujemo, pa da posle par godina kažemo ovo ipak nije najbolji model. Gledali smo šta su radile zemlje u regionu i na bazi njihovih iskustava smo pravili plan, paralelno rešavajući pravne probleme", objašnjava ministar.

Govoreći o sudskom sporu, Sertić je naveo da je to možda pravno ispravno, ali je životno suludo, budući da gotovo polovinu sredstava od kojih Fond isplaćuje penzije i socijalna davanja, daje država Srbija.

"Došlo se u apsurdnu situaciju da neko koga država dotira, sada tuži državu kako bi dokazao pravo vlasništva", rekao je ministar dodajući da to ometa privatizaciju.

Takođe, Sertić je rekao da je sa ministrima Zlatiborom Lončarom, Aleksandrom Vulinom i Dušanom Vujovićem razgovarao o tome kako spor rešiti sporazumno.

"U međuvremenu ćemo dobiti predlog kako i na koji način bi koja banja trebalo da bude privatizovana, kako bismo taj proces otvorili i završili", istakao je ministar.

Neke banje bi, prema rečima Sertića, mogle da budu klasični spa centri, ali veći deo bi trebalo da budu lečilišta, gde bi mogli da se ostvare veći prihodi.

"I banje u Mađarskoj i Sloveniji pokušavaju da se "prepakuju" u lečilišta, pa da gosti pored zabavnog dela troše pare i na lečenje. A nama je to važno jer imamo veliki broj obučenih stručnjaka, pa nam mahom treba samo dokapitalizacija, kako bi sobe bile lepše, i kako bi imali zabavan sadržaj. Tako bismo ambijent podigli na viši nivo. Imamo jako dobru osnovu za to", uveren je ministar.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za Tanjug da je princip da će one banje koje ne mogu same da se izdržavaju, koje idu na teret države i budžeta, biti prioritet za privatizaciju.

Lončar se, međutim, ogradio da je to najmanje do Ministarstva zdravlja, jer to ministarstvo ne radi privatizaciju.

"Evo, rekao sam vam koji je naš princip, za one koje ne mogu same da se finansiraju i ne mogu da opstanu na tržištu, prvo smo da one idu u privatizaciju, a one koje rade dobro - videćemo šta ćemo sa njima", rekao je Lončar.

Od kad je 2014. pokrenut novi talas privatizacije, banje slove za najvredniju imovinu. Zato i ne čudi interesovanje vodećih biznismena i firmi da uđu u taj posao. 

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 10. jan 2016, 13:14)
n381 [neregistrovani]

Dopuna

Ne, nije ovde od strane EU - to zahtev za sređivanjem javnih finansija, već u slučaju naših post-društvenih(komunističkih) privrednih odnosa - to je onaj pred-stadijum, podela imovine društvenog udurženog osnivačkog uređenja u nove mešovite državne i private vlasničke odnose.
To je još Ustav 2006. zakonski predefinisao, ali ostali zakoni su kasnili sa primenom kao i realizacija. Sada postoje po više osnova prava na imovinu banja: državna(Fond PIO), društvena(sindikalna) i predhodno postojeća privatna, kao i nova koja će nastajati sa podelom i privatizacijom. Znači nije sređivanje javnih finansija već osnovnih imovinskih odnosa. Pozdrav,

(nedelja, 10. jan 2016, 02:23)
anonymous [neregistrovani]

wow

super lecilista ali sto da ne napravimo najveci recimo wisconsin dells na svetu? Zbog tople vode mogli bi primati posle vise turista preko zime nego sto Hrvatsko more preko leta. Ovako idemo u Terme u Sloveniju, a zasto? Madjari imaju jedan hotel ali ako se uradi sklop toga kao sto je wisconsin dells... wow

(subota, 09. jan 2016, 23:24)
anonymous [neregistrovani]

Za Dejana

Na tvoje pitanje: Zasto je privatizacija hitna", odgovor bi bio -to je zahtev EU. Tako je bilo i u ostalim zemlama kada su bili kandidati za EU.
Dobar primer je Svedska koja u takvim uslovima nije mogla postati clan, iako je bila jedna od jacih kandidata. Mnoga preduzeca koja su bila u "javnom" sektoru, morala su uvesti drugi sistem; obveznice i sl a broj zaposlenih je uveliko smanjivan... Znaci: ne moze se u EU ako je javni sektor "preveliki". To je glavni razlog; a nasi politicari mogu pricati sta im je volja.

(subota, 09. jan 2016, 20:46)
anonymous [neregistrovani]

Banje

U Banjama ima dosta imovine Penzionog fonda,....vratiti neka predi\uzeca, hotele, lecilista... tako bi i oporavili fond i Penzioni fond.

Penzioni fond treba da ima deo akcija jakih firmi, drzavnih, da se vodi racuna, domacinski...

(subota, 09. jan 2016, 16:51)
anonymous [neregistrovani]

Histericno

Tek po ovakvim vestima mogu da se vide razmere nase propalosti.

(subota, 09. jan 2016, 16:39)
Dejan [neregistrovani]

Voda ce biti najveci kapital!

Ne radi se o banjama kao smestajnim kapacitetima, niti o strucnjacima. Radi se o monopolu nad lekovitom vodom. Ko kupi vrnjacki "Merkur", kupuje i sve vrnjacke izvore, koji pripadaju ovom preduzecu. Vrnjci u svojoj kategoriji dolaze u red tri najbolje evripske banje za gastro (pored Visija i Karlovih Vara). Ako se izvori budu privatizovali, nece voda vise moci da se pije dzabe ili skoro dzabe ko dosad. Vecina posetilaca tog "Merkura", koji je uvek pun-prepun su korisnici zdravstvenog osiguranja i sindikalnih pogodnosti. Mali broj su privatni gosti, ima i neznatno stranaca, uglavnom Rusa. "Merkur" je ozbiljna institucija, koja zaposljava gomilu predivnih strucnjaka. U privatnoj firmi oni nece imati sta da traze. U tzv. spa centrima rade uglavnom mladji, losije placeni i obuceni maseri, terapeuti i sl. Tamo su i cene vise i uglavnom nisu za nas prosecan dzep. Mnogo dilema i jedno pitanje: zasto je ova privatizacija tako hitna?

(subota, 09. jan 2016, 16:16)
anonymous [neregistrovani]

reklama

"One koje ne rade prifitibilno ce biti prvo za prodaju". Stvarno? Onda ja cekam profitibilne. Ovde se stvarno vidi kako drzava koja nije profitabilna propada. Ljudi koji neznaju kako se prodaje, prodaju imovinu. Ako nije lopovluk onda je javasluk.