Banje sredinom godine ponovo na prodaju

Privatizacija banja i specijalnih bolnica u Srbiji ponovo će biti pokrenuta sredinom godine, a ministar privrede Željko Sertić očekuje da će one biti prodate do kraja 2016.

Kad je Agencija za privatizaciju objavila javni poziv za privatizaciju 14 banja i specijalnih bolnica, za tu kupovinu su se zainteresovali biznismeni Miodrag Kostić, Petar Matijević, Filip Cepter, ali i kompanije iz Rusije, Nemačke, Kine, Kipra.

Međutim, niko nije uspeo da kupi nijednu banju, jer je u ovo vreme 2015. njihova privatizacija obustavljena, pre svega zbog sudskih sporova oko vlasništva koje država vodi sa Fondom PIO.

Sertić je, u izjavi Tanjugu, rekao da je, zbog te specifične situacije, i ovog meseca imao sastanke sa privatizacionim savetnikom i predstavnicima Agencije za privatizaciju koja će na tome raditi dok se 1. februara ne ugasi.

Ministar Sertić istakao je da je cilj da banje budu profitabilni centri, da rade na svetskom nivou.

"Uveren sam da to u ovoj godini možemo da uradimo. Zato i nismo žurili sa banjama, da nam se ne bi desilo da na pogrešan način privatizujemo, pa da posle par godina kažemo ovo ipak nije najbolji model. Gledali smo šta su radile zemlje u regionu i na bazi njihovih iskustava smo pravili plan, paralelno rešavajući pravne probleme", objašnjava ministar.

Govoreći o sudskom sporu, Sertić je naveo da je to možda pravno ispravno, ali je životno suludo, budući da gotovo polovinu sredstava od kojih Fond isplaćuje penzije i socijalna davanja, daje država Srbija.

"Došlo se u apsurdnu situaciju da neko koga država dotira, sada tuži državu kako bi dokazao pravo vlasništva", rekao je ministar dodajući da to ometa privatizaciju.

Takođe, Sertić je rekao da je sa ministrima Zlatiborom Lončarom, Aleksandrom Vulinom i Dušanom Vujovićem razgovarao o tome kako spor rešiti sporazumno.

"U međuvremenu ćemo dobiti predlog kako i na koji način bi koja banja trebalo da bude privatizovana, kako bismo taj proces otvorili i završili", istakao je ministar.

Neke banje bi, prema rečima Sertića, mogle da budu klasični spa centri, ali veći deo bi trebalo da budu lečilišta, gde bi mogli da se ostvare veći prihodi.

"I banje u Mađarskoj i Sloveniji pokušavaju da se "prepakuju" u lečilišta, pa da gosti pored zabavnog dela troše pare i na lečenje. A nama je to važno jer imamo veliki broj obučenih stručnjaka, pa nam mahom treba samo dokapitalizacija, kako bi sobe bile lepše, i kako bi imali zabavan sadržaj. Tako bismo ambijent podigli na viši nivo. Imamo jako dobru osnovu za to", uveren je ministar.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za Tanjug da je princip da će one banje koje ne mogu same da se izdržavaju, koje idu na teret države i budžeta, biti prioritet za privatizaciju.

Lončar se, međutim, ogradio da je to najmanje do Ministarstva zdravlja, jer to ministarstvo ne radi privatizaciju.

"Evo, rekao sam vam koji je naš princip, za one koje ne mogu same da se finansiraju i ne mogu da opstanu na tržištu, prvo smo da one idu u privatizaciju, a one koje rade dobro - videćemo šta ćemo sa njima", rekao je Lončar.

Od kad je 2014. pokrenut novi talas privatizacije, banje slove za najvredniju imovinu. Zato i ne čudi interesovanje vodećih biznismena i firmi da uđu u taj posao. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво