Popis imovine javnih preduzeća, šta koči dostavljanje spiskova

Iako je prošle godine usvojena Uredba o evidenciji nepokretnosti u 730 javnih preduzeća i društava kapitala čiji je osnivač Republika Srbija, u Direkciji za imovinu nismo dobili odgovor koliko njih je dostavilo spisak imovine. Razlog je, kažu, preseljenje Direkcije na novu adresu. Poslednji rok za dostavu podataka imovine javnih preduzeća je kraj januara.

Javna preduzeća imaju još nepunih mesec dana da popišu imovinu i dostave je Direkciji za imovinu. Iz EPS-a smo dobili pisani odgovor u kome se ne navodi šta to javno preduzeće poseduje, već samo da blagovremeno prijavljuju nepokretnosti. 

Mnoga preduzeća ne žele da o tome javno govore, uz obrazloženje da nemaju adekvatnog sagovornika. Jedno od retkih ipak je pristalo da kaže šta poseduje.  

Dejan Lemajić iz "Skijališta Srbije" kaže da njihovu imovinu čini pokretna i nepokretna imovina – nepokretna u vrednosti od 7,5 milijardi, a pokretna u vrednosti od 367 miliona dinara.

"Najveću vrednost imovine čine zemljište i objekti, tu mislimo na staze, na žičare, na objekte, zgrade u ski-centrima", rekao je Lemajić.

Nadležni kažu da neka preduzeća opravdano kasne sa popisom imovine.

"U ovom trenutku to je i fizička nemogućnost dok se ne završi fiskalna godina, zbog toga što u završnim izveštajima, bilansima uspeha i stanja treba tačno da se definiše koliki je kapital javnih preduzeća pogotovu kada su određene investicije u toku, na primeru 'Srbijagasa' – kada završava određenu investiciju povodom podzemnih lagera", rekla je krajem prošle godine Aleksandra Tomić, predsednica skupštinskog Odbora za privredu.

Iz Direkcije za imovinu nismo dobili odgovor kada će početi da radi softver za jedinstvenu evidenciju imovine u javnoj svojini, kao ni da li je veb-aplikacija dostupna javnim preduzećima.

Međutim, posle 45 godina morala bi da se napravi jedinstvena baza podataka imovine javnih preduzeća i uvedu sankcije za one koji, eventualno, dostavljaju lažne podatke.

"Ako vi uredite imovinu i sad kažete – ja sam vlasnik imovine vredne hiljade milijardi – kao dobar domaćin prema Evropi imate mogućnosti da pod povoljnim sredstvima fonda uzimate kredite, jer možete da date hipoteku nad nepokretnostima", kaže direktor Uprave pokrajinskih organa Marko Radosavljević.

Zakon o javnoj svojini, usvojen 2011, predviđa da Republika Srbija najkasnije do 28. februara 2017. mora da popiše kompletnu imovinu.

Preduzeća, lokalne samouprave i pokrajinska vlast koje u tom roku ne prijave imovinu, država će smatrati kao svoju. U 2016. očekuje se novi zakon o javnim preduzećima, koji treba da definiše restrukturiranje javnih preduzeća, očekuje se da će uvesti još veću disciplinu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 08. jan 2016, 22:34)
Ksenija [neregistrovani]

opasan teren

U Srbiji su i dalje najaci direktori Javnih preduza, imaju vozace, besplatna letovanja, zimovanja, ko zna sta sve ima EPS, Telekom, od nekretnina po zemlji a i svetu. I naravno ne zele da se za to zna, a kazni za neprijavljivane imovine nema, i tako iz godine u godinu uzivaju u blagodetima na racun postenih gradjana.

(petak, 08. jan 2016, 10:08)
Jakov [neregistrovani]

uzas

Nije ni cudo sto ih drzava stalno dotira, kad nisu sposobni ni da popisu sta imaju od imovine. Nadlezni neka udare na njih, tu ima para i da se vidi gde odlaze. Bravo za RTS sto je pokrenuo pricu, a o tome je vec i sam premijer pricao, kako ce menjati direktore Javnih preduza.

(četvrtak, 07. jan 2016, 20:26)
anonymous [neregistrovani]

Cirkus

Izgovor je promena adrese Direkcije....pa ovo je katastrofa....

I cudimo se sto propadamo, pa za ovo nije kriv obican covek gradjanin, vec neko ko je nadlezan, ko je iznad ovih u Direkciji ...

Da ti imaju svoje privatne firme znali bi u petoparac koju imovinu i koja prava imaju. i jos bi kukali da ih drzava sputava....