Poskupljenje putarine od 10 odsto do kraja januara

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak navodi da je Vlada saglasna sa predlogom da se putarina poveća za 10 odsto i da očekuje da će se to dogoditi do kraja januara.

Zoran Drobnjak je rekao Tanjugu da predlog za povećanje putarine treba prvo da odobri Nadzorni odbor "Puteva Srbije" i da će zatim biti prosleđen Vladi na usvajanje.

Ističući da imamo najjeftiniju putarinu u Evropi, Drobnjak je napomenuo da su "Putevima Srbije" potrebna veća sredstva za održavanje mreže državnih puteva.

Drobnjak očekuje da će zahvaljujući poskupljenju od 10 odsto godišnji prihod od putarine biti uvećan za milijardu i po dinara.

"U Srbiji imamo oko 650 kilometara auto-puteva i samo za njihovo održavanje je potrebno godišnje oko tri i po do četiri milijarde dinara, ali nama je potrebno sigurno dvostruko više", naveo je Drobnjak.

Čelnik "Puteva Srbije" dodaje da to javno preduzeće prihod od putarine ne koristi samo za održavanje auto-puteva, već svih 15.000 kilometara državnih puteva.

"Naša putarina je najjeftinija u Evropi, mi smo daleko jeftiniji i od Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Bugarske. U Srbiji je cena putarine po kilometru samo tri centa, a u drugim državamo od pet do sedam centi po kilometru", rekao je Drobnjak i podsetio da putarina u Srbiji nije povećana od februara 2008. godine.

Drobnjak je naveo da je, na primer, u Hrvatskoj cena putarine veća oko dva i po puta i iznosi 8,5 centi po pređenom kilometru.

Drobnjak kaže da vožnja auto-putem od Beograda do Niša sada košta 730 dinara, tako da će povećanje biti svega oko 70 dinara za 240 kilometara.

"Vreme je da se poveća putarina i to se neće odraziti na promet, s obzirom na povoljan geografski položaj Srbije. Takođe, mi Srbi volimo da stignemo što pre, tako da će se i dalje isto koristiti auto-put", rekao je v. d. direktora "Puteva Srbije".

Drobnjak je, takođe, rekao da je za uređenje kompletne mreže državih puteva u Srbiji potrebno od tri do četiri milijarde evra i objasnio da u tu sumu ulazi i nastavak gradnje putnih koridora 10 i 11, kao i planirana izgradnja regionalnih auto-puteva Pojate–Preljina i Ruma – Novi Sad.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 17. jan 2016, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Jeftinije od Bugarske?Evrope?

Juče sam došao iz Bugarske gde se za 7 dana korišćenja puteva kupuje vinjeta u vrednosti od 10€,godišnja je oko 50€...Jel to plan vlasti da toliko poskupi, da ne odemo nigde i ostanemo zatupljeni?Odakle mu pravo da izjavljuje ovakve glupsti i neistinu?

(četvrtak, 07. jan 2016, 18:54) - anonymous [neregistrovani]

???

Ako putarina treba da poskup samo... ne treba ni da poskupi. Tamo gde je put popravljen i na nešto liči, OK. Na putevima gde ništa nije rađeno kakvo je obrazloženje za poskupljenje. Kroz registraciju vozila se plaća putarina, a auto put verovatno ne koristi više od 50 % registrovanih. Lako je uvesti elektronsku naplatu i evidenciju i videti koliko su vozači iskoristili svoju uplatu putarine pri registraciji.
kakvog smisla ima naplata putarine za kilometarske kolone i čekanje na prolaz. Ko kome treba da plati???

(sreda, 06. jan 2016, 22:34) - anonymous [neregistrovani]

cena

s'obzirom kako se navodi da je cena putarine najniža u regionu,takođe su nam i plate najniže u regionu kad rešite taj debalans onda možemo da pričamo o poskupljenju

(sreda, 06. jan 2016, 21:08) - anonymous [neregistrovani]

Idite ljudi peske,

bicete daleko zdraviji. Sedajte u kola samo u hitnom slucaju. Ovoj "drzavi" nikad necete dovoljno "prikupiti sredstava".

(sreda, 06. jan 2016, 20:32) - anonymous [neregistrovani]

Zafalilo

Drzavi para.

(sreda, 06. jan 2016, 17:39) - Aleksandar Djokić [neregistrovani]

Najjeftinija putarina

Ovo je da se čovek prekrsti. Sad sam stigao sa putovanja. Znate li vi her VD da je vinjeta u Austriji desetodnevna ukupno 8 evra. Po kursu to je 960 dinara. 'Aj da kazemo hiljadu. Hiljadu dinara je vinjeta sa kojom se vozite po celoj Austriji, nema naplatnih rampi, nema zadržavanja, vozite se ceo dan ako hocete. Od Novog Sada do Pojata (izlaz za Krusevac) sam platio 720 dinara: za taj pravac, po nasem razlokanom autoputu i kada se budem vraćao platicu ponovo isto toliko. Pa ne znam, narode, izračunaj šta je jeftinije. Bolje bi bilo da nisam išao na put, samo se iznerviram kada vidim kako nas tretiraju u rodjenoj zemlji kao osobe umanjenog intelekta. A možda i nismo nešto pametni kada nam se ovo dogadja.

(sreda, 06. jan 2016, 17:20) - Ivan [neregistrovani]

Pitanje

Da li g.Drobnjak zna koliko je cena putarine od naplatne rampe Nais do Doljevca (20 km)

(sreda, 06. jan 2016, 17:20) - Куле и градови- наплатне рампе! [neregistrovani]

Зар је толико тешко увести вињете!?

Воли Србин да осети паре у руке!-Колико су ме пута одмахивањем руке терали даље,без квите,без кусура!

(sreda, 06. jan 2016, 17:10) - Zoran [neregistrovani]

Ma bravo

Samo povećavajte cene i uvodite nove namete.
I nemojte upoređivati naše plate sa platama u Hrvatskoj i naše puteve sa njihovim putevima, jer se ne mogu porediti.
Recite mi da li je Makedonija u Evropi? Tamo je cena putarine i do sada bila niža nego kod nas.

(sreda, 06. jan 2016, 17:00) - anonymous [neregistrovani]

Знало се очекивало се,

Шта је следеће, мало је ово за почетак године, чини се, ваљало би многе измерити пре ступања на дужност.