"Jumko" šije odela za britansku firmu

Vranjska tekstilna kompanija "Jumko" sklopila je sa engleskom kompanijom "Fleksitog" ugovor o isporuci deset hiljada jakni i pantalona, specijalno namenjenih za rad u uslovima ekstremno niskih temperatura. Vrednost ugovora je milion i po funti, a u sklapanju je pomogla Ambasada Srbije u Velikoj Britaniji.

Engleska kompanija je bila zadovoljna kvalitetom i načinom izrade probnog uzorka odela za ekstremno hladno vreme, pa je u septembru počela proizvodnja. Isporučeno je 600 jakni, još 1.000 je spremno, a do sredine februara u pogonima "Jumka" sašiće se i oko 6.000 pantalona.

Povećanje izvoza utiče na bilans kompanije, ali i privlačenje novih investitora.

Komercijalni direktor "Jumka" Dragana Nastić smatra da je ugovor sa "Fleksitogom" dobra preporuka za vranjsku kompaniju.

"Ta kompanija ima visoke zahteve povodom kvaliteta izrade i kvaliteta materijala koji se ugrađuju", kaže Nastićeva.

Engleska kompanija odela isporučuje severnoameričkom tržištu. "Jumku" je u ugovaranju izvoza pomogla Ambasada Srbije u Velikoj Britaniji.

Generalni direktor kompanije iz Vranja Goran Đorđević ističe da je u kontakt sa "Fleksitogom" stupljeno zahvaljujući ambasadoru Pribićeviću i ostalima iz ambasade.

"Ambasada Republike Srbije u Londonu je pravi primer kako naša diplomatska predstavništva treba da se bore za privredne interese domaćih proizvođača", kaže Đorđević.

"Jumko" nije jedina firma kojoj ambasada u Londonu pomaže u sklapanju novih ugovora. Ambasador Ognjen Pribićević kaže da su u kontaktu i sa britanskim proizvođačem česama i multinacionalnom kompanijom koja se bavi rasvetom.

"Naš prioritet je povećanje obima trgovinske razmene između Velike Britanije i Srbije i dovođenje stranih, britanskih i svih drugih partnera koji se mogu naći u Londonu – a u Londonu možete naći praktično ceo svet – u Srbiju", kaže Pribićević.

Osnovni materijali za jakne i pantalone stigli su iz Engleske, od dobavljača kompanije "Fleksitog".

"Jumko" ima potpuno zaokružen proces proizvodnje i kapacitete da proizvodi i te vrste materijala, panamu i koflin.

Tehnički direktor finalne proizvodnje Nebojša Kostić kaže da "Jumko" u daljoj saradnji, u interesu posla, može da proizvodi i tkaninu i postave u svojim pogonima.

"Tako bi preuzeli ceo posao, da ne bude više to lom posao, što je isplativije za 'Jumko' i za 'Fleksitog', ne bi imao on svoje gubitke, a ni mi ne bismo imali svoje gubitke oko čekanja", kaže Kostić.

"Jumko" ima ugovorene poslove do kraja ove godine. Pored kompleta za britansku kompaniju, rade i uniforme za vojske Srbije, Finske i Poljske, a očekuju i novi ugovor sa MUP-om.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара