U održavanje kolubarskih kopova ulaže se 140 miliona evra

U ovim ledenim danima termoelektrane su obezbedile 80 odsto potrošnje struje. Ministar energetike iz Kolubarskih rudnika poručuje da to ne bi moglo bez stabilne proizvodnje uglja. Zato će, kaže, u 2016. za održavanje kolubarskih kopova biti uloženo 140 miliona evra.

Samo jedan "glodar" proizvede 20 odsto uglja u Kolubari, što Srbiji obezbedi 12 odsto struje. Te mašine, prema rečima resornog ministra Aleksandra Antića, obezbeđuju sigurnost našeg energetskog sistema i moraju se vrhunski održavati.

Antić zato obećava da će i javne nabavke delova i opreme za rudnik biti znatno brže.

"Moramo da obezbedimo tu fleksibilnost kako bismo mogli da radimo u ovako teškim vremenskim uslovima – radi se 24 sata, noću na minus 11, minus 12. Te ljude u takvim situacijama treba na neki način i nagraditi i to ćemo bez ikakve dileme i učiniti", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Najavljuje velike investicije upravo u rudarski sektor. Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar energetike veruje da neće biti problema u naplati takse za javne servise preko računa za struju.

broj komentara 0 pošalji komentar