Udovički: Zakon o sistemu plata do kraja januara

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kaže za RTS da zakon o sistemu plata mora biti usvojen do kraja januara. Ističe da Zakon o sistemu plata treba da ode u skupštinu, u narednih nedelju-dve dana i bude razmatran kroz hitnu proceduru.

Kori Udovički je, gostujući u Dnevniku RTS-a, govorila o Nacrtu zakona o platama kojim se uređuju platni razredi, katalog radnih mesta i jedinstveni koeficijent za ceo javni sektor.

Povodom snežnih padavina, a na pitanje da mnoge lokalne samouprave nemaju mnogo sredstava ni mehanizacije da se izbore sa zimskim problemima, ministarka Udovički rekla je da je, ključno da znamo ko je za šta odgovoran, i da lokalne samouprave imaju sopstvene budžete i ne bi trebale da odgovornost prebacuju na tatu državu.

Budući da Zakon o platama čekamo već tri godine, Udovički je navela da je ovaj Zakon o sistemu plata na mišljenju i da se očekuje da će do kraja januara ući u skupštinsku proceduru.

Ministarka ističe da je to mnogo složen posao, jer ne možemo da rešavamo o odnosu plata kroz povećanje plata. Ključno je da se uvede jasnoća i red u čitav sistem i da svi sektori to vide.

Udovički, takođe, objašnjava da je otvaranje jedinstvenog kataloga poslova, prvi korak u uvođenju reda u čitav sistem, jer će za sve plate biti ista osnovica, a na osnovu koeficijenta će biće moguće poređenje plata.

Raspon koeficijenata je od 1 do 7.5 pri tome najmanja osnovica je 22.000, a najveća 165.000.

Kako navodi ministarka, ovim Zakonom o sistemu plata neće biti obuhvaćeni funkcioneri, ni javna preduzeća, jer će se oni rešavati posebnim zakonom.

"Ovaj okvirni zakon postavlja bitne principe po kojima će se drugi sektorski zakoni donositi, a prvi princip je jednaka plata za isti rad", istakla je Udovički. 

Drugi princip, dodaje ministarka, nalaže da kada novca bude u budžetu on se najpre raspoređuje na one koji najmanje primaju.

Najsloženiji posao jesu zakoni o platama u javnim službama.

"To znači da se opet samo postave principi, pa tek onda idu podzakonski akti, kada ćemo početi da dogovaramo odnose zarada. To će biti negde na leto", rekla je Udovički. 

Sindikati imaju primedbe na Zakon pre svega zbog posebnog koeficijenta za minuli rad i platnih razreda, a novim zakonom neće biti ista plata kroz čitav radni vek plus minuli rad, već se očekuje da bolje obavljate svoj posao nakon nekog vremena i morate preći u viši platni razred.

"Ovim Zakonom minuli rad ulazi u koeficijent plata", naglašava ministarka.

Ono o čemu bi sindikati trebalo da se dogovore, kako meriti čiji je učinak veći i ko treba da ima veće plate, zaključuje Udovički.

 

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 06. jan 2016, 16:46)
anonymous [neregistrovani]

plate

Plate u javnom sektoru su tu negde osim ekstremnih slučajeva. Plate su trebale da se ograniče u javnim preduzećima, to jest, u svim preduzećima gde je država gazda. Opet će biti slučaj, fakultet u javnom sektoru i fakultet u javnom preduzeću neće se ni približno isto ceniti, a u slučaju gubitaka istih javnih preduzeća država sve nadoknadi i pruzeti dugove. Zbog toga treba sve privatizovati, pa kada dodje gazda neka da platu tim "čuvenim" stručnjacima iz javnih preduzeća i 10000 evra ako smatra da treba.

(sreda, 06. jan 2016, 12:52)
anonymous [neregistrovani]

plate

Ovaj zakon se donosi radi ujednačavanja zarada za isti posao , ali samo u javnom sektoru, ne i javnim preduzećima. Ovakav zakon će dovesti do generalnog smanjivanja zarada u javnom sektoru, što i jeste cilj, jer je državna kasa prazna.

(utorak, 05. jan 2016, 10:42)
Stojadin [neregistrovani]

Humanitarna crkavica

Biti ce platnih razreda,ali prvo da se rese tekuca pitanja vladajuce i opozicione garniture pa tek onda idemo mi obicni podanici

(utorak, 05. jan 2016, 10:16)
anonymous [neregistrovani]

sigurica

"..Како наводи министарка, овим Законом о систему плата неће бити обухваћени функционери, ни јавна предузећа, јер ће се они решавати посебним законом..."
Poseban zakon za funkcionere i javna preduzeca? Jos tri godine cekanja?
Samo bez zurbe, molim!

(utorak, 05. jan 2016, 10:05)
anonymous [neregistrovani]

bojim se....

da ce jednaciti po najnizim platama, a ne po najvisim

preteraste ga ljudi vise

stvorite posla i radnih mesta, pa cemo se mi sami izjednaciti, a ovo je stvarno besmisleno

(utorak, 05. jan 2016, 09:19)
Mark Tven [neregistrovani]

Na ravne časti.

Da li to znači da će se izjednačiti plate sa Beogradjanima? Znamo da su plate u ostalim mestima dosta manje nego u Beogradu a pogotovu u nerazvijenim Opštinama. Pozdrav iz Sjenice.