Udovički: Zakon o sistemu plata do kraja januara

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kaže za RTS da zakon o sistemu plata mora biti usvojen do kraja januara. Ističe da Zakon o sistemu plata treba da ode u skupštinu, u narednih nedelju-dve dana i bude razmatran kroz hitnu proceduru.

Kori Udovički je, gostujući u Dnevniku RTS-a, govorila o Nacrtu zakona o platama kojim se uređuju platni razredi, katalog radnih mesta i jedinstveni koeficijent za ceo javni sektor.

Povodom snežnih padavina, a na pitanje da mnoge lokalne samouprave nemaju mnogo sredstava ni mehanizacije da se izbore sa zimskim problemima, ministarka Udovički rekla je da je, ključno da znamo ko je za šta odgovoran, i da lokalne samouprave imaju sopstvene budžete i ne bi trebale da odgovornost prebacuju na tatu državu.

Budući da Zakon o platama čekamo već tri godine, Udovički je navela da je ovaj Zakon o sistemu plata na mišljenju i da se očekuje da će do kraja januara ući u skupštinsku proceduru.

Ministarka ističe da je to mnogo složen posao, jer ne možemo da rešavamo o odnosu plata kroz povećanje plata. Ključno je da se uvede jasnoća i red u čitav sistem i da svi sektori to vide.

Udovički, takođe, objašnjava da je otvaranje jedinstvenog kataloga poslova, prvi korak u uvođenju reda u čitav sistem, jer će za sve plate biti ista osnovica, a na osnovu koeficijenta će biće moguće poređenje plata.

Raspon koeficijenata je od 1 do 7.5 pri tome najmanja osnovica je 22.000, a najveća 165.000.

Kako navodi ministarka, ovim Zakonom o sistemu plata neće biti obuhvaćeni funkcioneri, ni javna preduzeća, jer će se oni rešavati posebnim zakonom.

"Ovaj okvirni zakon postavlja bitne principe po kojima će se drugi sektorski zakoni donositi, a prvi princip je jednaka plata za isti rad", istakla je Udovički. 

Drugi princip, dodaje ministarka, nalaže da kada novca bude u budžetu on se najpre raspoređuje na one koji najmanje primaju.

Najsloženiji posao jesu zakoni o platama u javnim službama.

"To znači da se opet samo postave principi, pa tek onda idu podzakonski akti, kada ćemo početi da dogovaramo odnose zarada. To će biti negde na leto", rekla je Udovički. 

Sindikati imaju primedbe na Zakon pre svega zbog posebnog koeficijenta za minuli rad i platnih razreda, a novim zakonom neće biti ista plata kroz čitav radni vek plus minuli rad, već se očekuje da bolje obavljate svoj posao nakon nekog vremena i morate preći u viši platni razred.

"Ovim Zakonom minuli rad ulazi u koeficijent plata", naglašava ministarka.

Ono o čemu bi sindikati trebalo da se dogovore, kako meriti čiji je učinak veći i ko treba da ima veće plate, zaključuje Udovički.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво