Antić: Nema potrebe za uvozom struje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da je proizvodnja električne energije u "Elektroprivredi Srbije" apsolutno stabilna i da nema potrebe za uvozom struje.

Prilikom obilaska Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu, Aleksandar Antić je istakao da se više od 80 odsto potrebne električne energije u Srbiji proizvodi u termosektoru, a najznačajniji deo u Termoelektrani "Nikola Tesla".

"U termosektoru ostvarili smo proizvodnju veću od 92 miliona kilovat-sati električne energije, što je istorijski maksimum", rekao je Antić i ocenio da su za to najzaslužniji zaposleni u "Elektroprivredi Srbije".

Ministar je dodao da očekuje da će se hidrologija popraviti kako bi se povećala proizvodnja struje u hidrosektoru, jer nije dobro za čitav energetski sistem da termosektor tako dugo ima ekstremno visoku proizvodnju.

Dodao je i da je podignut stepen spremnosti i pripravnosti u okviru čitavog EPS-a, posebno u distributivnom sistemu gde je stepen podignut na maksimum.

Izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Dragan Jovanović rekao je da je to preduzeće na bazi uputstava i sugestija iz Ministarstva energetike uvelo niz dodatnih mera kako ne bi došlo do poremećaja i dodao da su u termosektoru sva postrojenja u pogonu i rade na punom opterećenju i ispunjavaju sve zadatke.

"Termoproizvodnja u kontinuitetu radi maksimalno. Postoje nedostaci koji su tolerantni i ne očekujemo poremećaj u termosektoru", rekao je Jovanović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. jan 2016, 18:48)
Dragan Stankovič - Stane [neregistrovani]

Novogodišnja čestitka

Jedna od lepših novogodišnjih čestitki. Posle svega što nam se izdešavalo u "režiji" poplava, a prošle godine suša, ovo je sjajna vest. Teško je proceniti šta sve stoji iza ovakvih vesti, koliko znanja, napora ljudi koji rade na proizvodnji i distribuciji električne energije. Hvala im.