Od danas moguće podnošenje zahteva za besplatnu struju i gas

Zaštićene kategorije kupaca, kojih se procenjuje da će biti do 200.000, od danas će moći da podnose zahteve za besplatnu struju i gas lokalnim samoupravama, a u budžetu za ovu godinu za te namene obezbeđeno je nešto više od 1,6 milijardi dinara.

Povlastice za utrošenu električnu energiju i gas, u 2015. je koristilo između 70.000 i 90.000 korisnika novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka, a u budžetu za te namene bilo je obezbeđeno 700 miliona dinara.

Vlada Srbije je 30. decembra usvojila novu Uredbu o energetski zaštićenom kupcu kojom su kako su naveli otklonjeni svi nedostaci zbog kojih je prethodna uredba proglašena neustavnom.

Po novoj uredbi povećani su limiti mesečne potrošnje električne energije i gasa, tako da će pravo na besplatnih od 120 do 250 kilovata struje ili 35 do 75 metara kubnih gasa imati oni koji koriste do četiri puta više te energente, dok je po starom to bilo dva puta više.

Za besplatnu struju i gas moći da konkurišu i ugroženi kupci, kojima obustavom tih energenata može biti ugrožen život ili zdravlje, na osnovu medicinske dokumentacije. Oni su do sada imali pravo na zaštitu od obustave duga, ali ne i na besplatne kilovate ili kubne metre gasa.

Ustavni sud je krajem septembra 2015. stavio van snage odredbe Uredbe o energetski zaštićenom kupcu kojima je bio propisan način sticanja statusa "ugroženog kupca", jer nije bila predviđena mogućnost žalbe.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара