Sertić: Bolja kontrola poslovanja javnih preduzeća

Ministar privrede Željko Sertić ocenio je da nacrt novog Zakona o javnim preduzećima omogućava Vladi da temeljnije kontroliše poslovanje preduzeća u vlasništvu države i koja obavljaju poslove od javnog značaja.

Ministar Sertić je u novogodišnjem intervjuu za Radio Beograd 1 izjavio da taj nacrt predviđa bolju kontrolu poslovanja javnih preduzeća, od izbora direktora i uslova koje oni treba da ispune , realizacije zadataka i kontrole poslovanja po svim kvartalima do mogućnosti da na pravi način kontrolišemo i preduzeća koja su osnovana u lokalnim samoupravama.

Moći ćemo da onemogućimo zloupotrebe koje su se veoma često dešavale, kao što je situacija da javno preduzeće osnuje svoju ćerku firmu, i da preko te ćerke firme funkcioniše i posluje i time izbegava sve druge državne obaveze", izjavio je ministar privrede.

Deo odgovornosti za način na koji posluju javna preduzeća treba pripisati nepreciznostima aktuelnog Zakona o javnim preduzećima.

"Zato su neka javna preduzeća i preduzeća sa javnim kapitalom birala šta im više odgovara: da li će da koriste svoj položaj i posluju prema Zakonu o javnim preduzećima ili da se ponašaju kao privredna društva, pa na sebe primenjivala pravila zakona koji se odnosi na preduzeća koja su izložena tržišnoj utakmici", kaže Sertić.

Navodi da moramo da napravimo razliku između javnih preduzeća jer su neka tržišno orijentisana i bore se sa jakom konkurencijom poput "Pošte" i "Telekoma".

Postoji zatim niz monopolskih preduzeća koja bi mogla da rade dobro ali ne ostavaruju dobar rezultat zato što uvek mogla da računaju na pokrivanje dugova od strane države, a neka-poput Železnica će uvek kao i svuda u Evropi morati da dobijaju subvencije, ali je nama važno da za sredstva koja damo za te namene bude precizno i jasno određena namena, i da se tačno zna kako se ponašaju rukovodstvo i radnici, a ne da se taj novac koristi za pokrivanje nerada" izjavio je ministar Serti'.

Crne liste za sprečavanje zloupotreba u privredi

Ministar privrede ocenio je da je izuzetno zadovoljan zbog usvajanja Zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre.

"Više neće biti mogućnosti da neko ide iz stečaja u stečaj, da gasi jedno preduzeća i da ga zadužuje a u isto vreme otvara nova preduzeća - i da tako vara ne samo državu za umanjene poreze i radnike za neisplaćene plate, nego praktično da pravi problem i ostatku privrede sa kojim inače mora da sarađuje", rekao je Sertić.

"Kao država stvaramo preduslove da preduzetnici imaju podršku, bilo da se radi o brzom izdavanju dozvola ili sprečavanju mogućnosti da ih neko prevari. Zakoni usvojeni tokom 2015. omogućili su ozbiljno raščišćavanje privrednog ambijenta i zato u 2016. očekujemo dalji privredni rast i priliv od oko dva milijarde evra direktnih stranih i domaćih investicija", izjavio je ministar Sertić za Radio Beograd 1.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво