Da li su penzioneri dobri bankarski klijenti

Bezgotovinska plaćanja su sve popularnija i sve više zamenjuju gotovinu. Međutim, penzionerima posle napunjenih 65 godina banke gotovo i ne odobravaju kreditne kartice. Ipak posle priloga u emisiji na RTS-u stiže inicijativa da banke ublaže godine kao presudni kriterijum za vrednovanje rizika i granice za odobravanje novih kartica.

Razlog više za to je velika platežna moć penzionera. Ima ih oko milion i sedamsto hiljada a godišnje raspolažu sa skoro pet milijardi evra.

Od svojih penzija izdržavaju decu i unuke i redovno plaćaju svoje račune. Ali da li su penzionri dobri bankarski klijenti? Neke banke tvrde da penzioneri najviše vole gotovinu i nerado koriste kartice, kredite i druge bankarske proizvode. Takve navike su prema mišljenju bankara neracionalne jer je manipulacija gotovinom skupa.

Ipak možda su i banke krive jer ne odobravaju kreditne kartice penzionerima starijim od 65 godine. U to se uverila i Jelena Puškarević iz Beograda.

"Oni su meni rekli da karticu nikome ne dozvoljavaju, takva je politika banke da niko ko ima iznad 65 godina života ne može imati kreditnu karticu što sam ja doživela kao svojevrsnu diskriminaciju. Naravno ponudili su mi čekove, međutim, čekovi ne završavaju posao", kaže Jelena Puškarević. 

Penzioneri ovih dana najradije i najviše troše jer radost unucima nema cenu.

U Udruženju banaka tvrde da svaka banka pojedinačno procenjuje rizik svakog klijenta ali da upotreba bezgotovinskog kredita mora da bude perspektiva

Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije, ističe da postoji preporuka od poverenika za informacije i Narodne banke tako da će banke postupiti u skladu sa takvim preporukama da ne ograničavaju starosne kategorije tako da banka procenjuje svakog klijenta.

Prema njegtovim rečima, nisu isključivi kriterijum godine života da bi se dobila neka usluga u ovom slučaju platne kartice.

Ekonomisti smatarju da su penzioneri zahvalni klijenti i zbog brojnosti i zbog savesnosti u plaćanju svojih obaveza. To je izuzetan prihod za banke zbog tarifa i naknada koje penzioneri revnosno plaćaju ali banke treba da kreiraju i posebne kredite za tu kategoriju klijenata.

"Iako penzioneri nažalost imaju u proseku niske zarade, štede jer su njihove potrebe s druge strane prilično redukovane zbog svoje dece, unučadi i da banke s pravom treba da se zbog njih takmiče", napominje Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Penzioneri pak smatraju da čekovi ne mogu da zamene kreditne kartice jer iako trgovci odobravaju prodaju na rate, kada ispišete ček banka ga automatski računa u vrednosti do 5.000 dinara.

Ako ste kupili cipele od po 1.000 dinara na nekoliko rata,  banka vam neće odobriti toliko čekova već samo jedan, pravdajući se strahom da ne odetete u nedozvoljeni minus iako realno imate više novca od dozvoljenog limita.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво